Cele mai abordate subiecte de către presa din Republica Moldova, în anul 2024, vizează femeile, inclusiv femeile aflate într-o situație de dificultate sau cele cu istorii de succes. Alte categorii vizate sunt persoanele în etate și persoanele cu dizabilități, transmite IPN, cu referire la raportul de monitorizare al Asociației Presei Independente (API).
Studiul arată că, din perspectiva incluziunii și diversității, categoriile sociale despre care s-au scris cele mai puține materiale sunt persoanele LGBT, foștii deținuți, persoanele de etnie romă și persoanele cu HIV/SIDA.
După tematică, instituțiile media din Moldova oferă publicului mai multe știri și reportaje din domeniul social, urmate de materiale din domeniul politic.
În 2024, mai multe instituții media au înregistrat o creștere a publicării de materiale de autor. Cea mai mare creștere o înregistrează un portal de știri, cu 197 de materiale scrise în 2024, față de 50 în 2022. Pe de altă parte, cea mai mare scădere o înregistrează postul național de televiziune Moldova 1, cu 53 de materiale în 2024, față de 116 în 2023.
„Cele mai multe probleme depistate în timpul monitorizării sunt legate de utilizarea incorectă a terminologiei”, constată jurnalista Natalia Porubin, în cadrul prezentării raportului de monitorizare. Cel mai des, aceste încălcări se fac atunci când se scrie despre persoanele cu dizabilități. Astfel, jurnaliștii folosesc termenul „persoane cu invaliditate”, în loc de „persoane cu dizabilități” sau „grad de invaliditate”, în loc de „grad de dizabilitate”.
Alte greșeli se folosesc în reflectarea cazurilor de violență asupra femeilor, nefiind protejată identitatea victimelor. De asemenea, nu este protejată nici identitatea copiilor femeilor care devin victime ale violenței.
În cadrul raportului au fost analizate 20 de instituții media din Republica Moldova, cu 5 mai multe decât în raportul precedent. Astfel, spre analiză au fost selectate 1075 de materiale, cele mai multe fiind știri și reportaje, iar cele mai puține - editoriale și investigații.