Rapoartele financiare ale ANI nu conțin denaturări semnificative, audit

Rapoartele financiare ale Autorității Naționale de Integritate,  în ansamblul lor, oferă o imagine corectă și fidelă, potrivit concluziei Curții de Conturi pe marginea Raportului auditului situațiilor financiare ale ANI la 31 decembrie 2017, examinat astăzi în ședința plenară, transmite IPN.

Patrimoniul gestionat de ANI a constituit 3,5 mln lei la finele anului 2017. În conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul 2017, pentru realizarea obiectivelor de bază  ale ANI, în bugetul de stat pentru 2017 au fost aprobate alocații  în cuantum de 5,9 mln lei, dintre care 5,8 mln lei de la bugetul de stat, iar 72,7 mii lei venituri colectate.

Probele de audit  relevă că politica de contabilitate a ANI s-a efectuat în baza unui document preluat din cadrul normativ național, nefiind ajustat la specificul activității instituției, ceea ce a determinat mai multe  erori în reflectarea situației cu mijloacele fixe, uzura acestora, precum și a informației privind stocurile de materiale circulante din rapoartele financiare prezentate. De exemplu, pentru unele mijloace fixe, în valoare de 1,4 mln lei, a fost majorată uzura cu suma totală de 300 de mii de lei. Pentru activele nemateriale, în valoare de 2,2 mln lei a fost diminuată amortizarea cu suma totală de 127,9 mii lei. Pentru unele bunuri, în sumă totală de 60,2 mii lei, clasificate neregulamentar, nu a fost calculată uzura. Potrivit estimărilor de audit, aceasta a constituit circa 32,8 mii lei.

Auditul a mai constatat atribuirea incorectă a unor mașini și utilaje la categoria de mijloace fixe, aplicarea incorectă a regulilor de clasificare a mijloacelor fixe și a bunurilor materiale. Unele lacune au fost evidențiate în cadrul procesului de achiziții publice.  Totuși, ANI a acordat o mare atenție realizării recomandărilor formulate de Curtea de Conturi în auditul anterior. Iar pe parcursul acestui  audit a colaborat fructuos cu membri echipei de audit pentru remedierea  majorității iregularităților depistate, au afirmat raportorii.

Președintele ANI, Rodica Antoci, a menționat că în ultimii doi ani practic instituția s-a aflat în proces de  restructurare, de selectare a  personalului ANI. Totuși, a  fost acordată o mare atenție elaborării Strategiei de funcționare a instituției, instituirii controlului intern, creării grupului de lucru pentru achizițiile publice.

ANI îi revine un  rol deosebit în prevenirea și combaterea corupției , prin realizarea controlului averii funcționarilor publici de rang înalt, demnitarilor, modului de respectare a regimului juridic al conflictelor de interese. ANI a fost creată la mijlocul anului 2016, odată cu intrarea în vigoare a Legii  cu privire la Autoritatea Națională de Integritate din 17.06 2016.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.