Radiodifuzorii privaţi vor face publică informaţia privind proprietarii mass-media

Transparenţa proprietăţii mass-media va fi o obligaţie pentru radiodifuzorii privaţi. Un proiect de lege în acest sens, care conţine modificări la Codul Audiovizualului, a fost votat în prima lectură de către Parlament, transmite IPN.

Unul din autorii proiectului, Chiril Lucinschi,  a spus că pentru asigurarea dreptului consumatorilor de a-şi forma o opinie privind valoarea informaţiei şi a opiniilor difuzate de către serviciile de programe audiovizuale, radiodifuzorii privaţi vor fi obligaţi să facă publice mai multe informaţii. Este vorba de denumirea şi sediul administraţiei, datele de contact, lista cu numele proprietarului/proprietarilor, inclusiv cota acestora de participare la capitalul social, lista membrilor consiliului şi numele administratorului.

De asemenea, atunci când are loc concursul pentru oferirea licenţei de emisie, membrii CCA pot solicita informaţii adiţionale privind proprietarul şi raporturile juridice ale acestuia cu persoanele afiliate. În cazul în care solicitantul nu va prezenta integral aceste informaţii, CCA poate respinge oferirea licenţei de emisie.

Totodată, radiodifuzorii privaţi vor fi obligaţi să publice anual, până la 1 mai, şi să prezinte Consiliului Coordonator al Audiovizualului un raport de activitate. Radiodifuzorii care nu vor respecta prevederile legale vor fi sancţionaţi.

Proiectul urmează să fie vota şi în lectura a doua. Legea va intra în vigoare la data publicării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.