R. Moldova solicită extinderea Programului de susţinere a reformelor democratice
Programul comun de cooperare între Comisia Europeană (CE) şi Consiliul Europei (CoE) pentru R. Moldova “Susţinerea reformelor democratice continue 2004-2006” ar putea fi extins, ca urmare a solicitărilor părţii moldoveneşti, formulate în cadrul celei de-a doua reuniuni trilaterale a Comitetului coordonator al programului, care a avut loc la 13 iunie la Chişinău.
Comitetul a fost prezidat de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, şi co-prezidată de şeful delegaţiei CE la Chişinău, Cesare De Montis, şi de directorul pentru planificare strategică a CoE, Andreas Siegel.
În cadrul reuniunii, părţile au discutat implementarea programului comun, axându-se pe cele patru obiective ale acestuia: asigurarea elaborării cadrului legislativ conform standardelor europene; consolidarea democraţiei locale; acordarea de asistenţă pentru distribuirea eficientă a protecţiei sociale, în special pentru grupurile vulnerabile ale populaţiei; consolidarea protecţiei drepturilor omului la nivel naţional, în special, în instanţele naţionale de judecată.
Ostalep a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că părţile au apreciat pozitiv implementarea programului, în special progresul obţinut în realizarea obiectivului de consolidare a protecţiei drepturilor omului la nivel naţional. Viceministrul a menţionat în acest sens modificările operate la unele legi menite să asigure independenţa sistemului judiciar, aprobarea legii cu privire la Institutul naţional de justiţie, care prevede instruirea judecătorilor, avocaţilor privind convenţiile europene ale drepturilor omului, crearea comisiei speciale în cadrul Parlamentului pentru elaborarea legislaţiei în domeniul democraţiei locale etc. Potrivit sursei citate, odată cu extinderea programului, resursele financiare suplimentare ar putea fi îndreptate pentru finanţarea trainingurilor şi seminarelor necesare pentru implementarea Legii cu privire la institutul naţional de justiţie, pentru continuarea realizării obiectivelor ce ţin de combaterea corupţiei, cooperarea cu societatea civilă, instituţionalizarea, mecanismele de cooperare între administraţia publică şi Consiliul Europei.
Cesare De Montis a spus că acţiunile realizate în cadrul programului comun au demonstrat o dată în plus decizia autorităţilor moldovene de a persevera în realizarea Planului de Acţiuni UE – RM.
Totodată, participanţii au recunoscut importanţa acestui program drept un instrument de bază ce facilitează aderarea R. Moldova la valorile şi standardele europene , în special cele privind drepturile omului, statul de drept şi dezvoltarea democratică.