R. Moldova nu se conformează standardelor minime de eliminare a traficului de fiinţe umane
R. Moldova continuă să rămână o sursă majoră de femei şi fete traficate şi nu se conformează standardelor minime de eliminare a traficului, se arată în Raportul anual cu privire la traficul de persoane al Departamentului american de Stat, prezentat luni seara, la Washington. Documentul atestă şi unele progrese înregistrate, pe parcursul anului trecut, în domeniul judiciar, de Guvernul Moldovei, prin accelerarea investigaţiile şi condamnarea unor traficanţi.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Chişinău, RM este o ţară de origine pentru persoane traficate cu scopul exploatării sexuale în Orientul Mijlociu şi în ţări europene, dar şi de tranzit spre destinaţii din Europa pentru victimele traficate din fostele republici sovietice. Situaţia este agravată de regiunea separatistă transnistreană, aflată în afara controlului guvernului central.
Raportul mai atestă că Guvernul RM ar trebui să preia conducerea în lupta cu traficul, fenomen ce afectează grav populaţia, în loc să conteze pe iniţiativele ONG-urilor şi organizaţiilor internaţionale.
Deşi RM a atins anumite progrese în eforturile organelor de drept din perioada vizată în raport, există mari suspiciuni că Direcţia de combatere a traficului de fiinţe umane a limitat numărul de dosare cercetate în urma presiunilor exercitate de oficiali complici din eşaloanele superioare ale conducerii. În pofida acuzaţiilor de corupţie legată de trafic în rândurile funcţionarilor din organele de drept, guvernul nu a întreprins acţiuni împotriva acestora, iar eforturile de asistare şi protecţie a victimelor traficului sunt în continuare inadecvate, se mai spune în raport.
John Winant, charge d’Affaires în cadrul Ambasadei SUA, a menţionat în legătură cu lansarea raportului: „Noi încurajăm Guvernul RM să lucreze cu Comitetul naţional de combatere a traficului pentru a implementa noul Plan Naţional de Acţiuni, să dedice resurse reale eforturilor de prevenire a traficului, şi să acorde victimelor protecţie şi ajutorul pe care îl merită”.
Raportul, care vizează 158 de ţări, descrie situaţia privind traficul de persoane în fiecare ţară şi acţiunile concrete întreprinse de guvernele acestora în vederea combaterii fenomenului. Scopul Raportului este de a motiva ţările la acţiuni decisive de contracarare a traficului de persoane în interiorul lor, dar şi peste hotare. Raportul clasifică ţările în trei niveluri, în dependenţă de acţiunile concrete întreprinse de fiecare guvern pentru a eradica traficul pe parcursul anului precedent. O ţară plasată la nivelul 3, spre exemplu, are probleme grave de trafic de persoane şi nu a luat măsuri adecvate în anul precedent pentru a redresa situaţia, pe când nivelul 1 denotă, din contra, că s-au întreprins acţiuni energice şi eficiente pentru combaterea fenomenului. R. Moldova este clasificată la nivelul doi.
Potrivit Raportului Departamentului american de Stat, anual, circa 800 de mii de oameni, în special femei şi copii, sunt traficaţi.