R. Moldova înregistrează un progres esenţial în dezvoltarea pieţei serviciilor de telecomunicaţii şi informatică
R. Moldova înregistrează un progres esenţial în dezvoltarea pieţei de telecomunicaţii şi informatică, a declarat pentru presă reprezentantul regional al Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (UIT), Valeri Timofeev. Expertul a participat la seminarul european de trei zile cu tema „Liberalizarea telecomunicaţiilor: probleme şi oportunităţi pentru statele din Europa de Est, CSI şi ţările baltice”, care şi-a început lucrările marţi, 20 iunie, la Chişinău.
Potrivit lui Timofeev, R. Moldova „a intrat” în faza relaţiilor economiei de piaţă, care permite efectuarea investiţiilor în tehnologiile informaţionale şi de comunicaţii.
Directorul adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI), Stanislav Gordea, a declarat că scopul seminarului este schimbul vast de experienţă cu ţările din Europa şi identificarea oportunităţilor pentru o piaţă liberalizată. RM are deja „anumită experienţă” în activitatea pe o piaţă liberalizată, dar mai există probleme privind relaţiile dintre operatorii cu putere semnificativă pe piaţă şi cei noi, accesul la infrastructură, interconectarea reţelelor şi a serviciilor şi interoperabilitatea acestora, accesul populaţiei la aceste servicii, promovarea concurenţei într-o piaţă liberalizată, stimularea investiţiilor, stimularea apariţiei şi promovării noilor servicii şi tehnologii. Potrivit lui Gordea, piaţa din domeniu este destul de complicată, deoarece tehnologiile şi serviciile se dezvoltă vertiginos, iar legislaţia nu reuşeşte deseori să ţină pasul cu această dezvoltare.
Ministrul Dezvoltări Informaţionale, Vladimir Molojen, a declarat că RM şi-a demonstrat în ultimii ani atractivitatea pentru investiţi în domeniu. Ritmul dezvoltării tehnologiilor informaţionale şi de telecomunicaţii, precum şi indicii obţinuţi în ultimii 5 ani plasează Moldova la un nivel egal cu multe ţări europene. În prezent, la 1000 de locuitori revin 27 posturi de telefon, iar pe piaţa operatorilor de telefonie mobilă există peste un 1 milion de beneficiari.
Comparativ cu anul 2004, în 2005 valoarea pieţei serviciilor de telecomunicaţii şi informatică a crescut cu 36,8 la sută şi a atins cifra de aproximativ 3,64 mlrd lei. Această creştere se datorează, în principal, sporirii volumului de investiţii, implementarea tehnologiilor la furnizarea serviciilor de acces la internet, aplicării unor tehnologii moderne în reţelele mobile GSM, reducerii tarifelor la serviciile de telefonie mobilă, precum şi creşterii calităţii serviciilor furnizate.
La reuniunea „Liberalizarea telecomunicaţiilor: probleme şi oportunităţi pentru statele din Europa de Est, CSI şi ţările baltice” participă circa 90 de reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare în comunicaţii din 14 ţări, experţi ai UIT, ai Băncii Mondiale şi ai Comunităţii regionale în domeniul comunicaţiilor.