Rețeaua Națională de Activiști „Pune Umărul” a înaintat o petiție Guvernului prin care solicită informații privind calitatea apei potabile în Republica Moldova. Petiția a fost semnată de peste 2500 de persoane, din 40 de localități.
Într-o conferință de presă la IPN, Ala Balan, membră a Rețelei Naționale de Activiști „Pune Umărul” din Schineni, Soroca, a menționat că prin această petiție semnatarii cer Guvernului o informație accesibilă privind calitatea apei pe care o consumă și impactul ei asupra sănătății. Oamenii vor să cunoască cum s-a schimbat calitatea apei în timp, care este viziunea Guvernului pentru a îmbunătăți calitatea apei și cum sunt protejați consumatorii.
Ala Balan a dat exemplul satului Schineni din Soroca, unde apa conține cantități mari de nitrați, inclusiv apa care alimentează grădinița din localitate, frecventată de 70 de copii. „După ce au consultat mai mulți specialiști, am decis să instalăm un filtru care însă nu a ajutat, deoarece nitrații nu au dispărut. Împreună cu APL-ul am decis să procurăm apă îmbuteliată, care însă este o soluție costisitoare”, a spus Ala Balan.
Activiștii precizează că, deși informația privind calitatea apei potabile trebuie să fie publică, din 32 de raioane contactate doar în două localități, Cahul și Chișinău, le-au fost oferite informațiile solicitate.
Valeriu Musteață, membru al Rețelei Naționale de Activiști „Pune Umărul” din mun. Cahul, a remarcat că informații se solicită atât pentru apa livrată prin apeduct, apa din fântâni și izvoare, cât și apa îmbuteliată. Informația trebuie să fie accesibilă pentru toți consumatorii interesați. Nici chiar în cazul apei îmbuteliate, nu întotdeauna pe sticlă sunt indicați parametrii chimici.
„Vrem cu toții să trăim într-o țară unde fiecare dintre noi, fiecare cetățean, ar avea acces liber la o sursă de apă potabilă, care să fie însoțită de o sursă de informare privind calitatea”, a spus Elena Bibic, activistă din Gotești, Cantemir.
Potrivit activiștilor, deși Guvernul are o strategie de alimentare cu apă și sanitație, pentru implementarea căreia s-au alocat mulți bani, efectele nu sunt vizibile, iar oamenii rămân în continuare neinformați în privința calității apei consumate.
Rețeaua Națională de Activiști „Pune Umărul” este un grup civic, neafiliat politic, format din activiști din diverse localități ale țării.