PSRM propune reducerea vârstei de pensionare

Deputații PSRM au înregistrat un proiect de lege prin care propun revenirea la situația când femeile ieșeau la pensie la 57 de ani, iar bărbații – la 62 de ani.  Potrivit inițiativei, mamele cu cinci și mai mulți copii ar urma să se pensioneze la 54 de ani. Despre aceasta a vorbit, la un briefing de presă, deputatul PSRM Vladimir Odnostalco, transmite IPN.

Proiectul de lege mai prevede modificarea perioadei stagiului de cotizare luat în calcul la stabilirea pensiei. Vladimir Odnostalco a subliniat că această inițiativă este dictată de speranța de viață, situația demografică, moștenirea unui sistem medical și de asigurare socială precare și de condițiile de muncă.

Un alt proiect de lege, pregătit de deputații PSRM, va interzice angajatorilor să înceteze contractul individual de muncă cu persoanele care au atins vârsta de pensionare.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016. Atunci s-a decis majorarea vârstei de pensionare, etapizat, până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.