„Pruncul născut în iesle aduce multă bucurie într-o lume atât de posomorâtă”, preotul Andrei Pîrgaru

Pruncul născut în iesle aduce multă bucurie într-o lume atât de posomorâtă, unde vedem atâtea războaie. Și iată o rază care licărește și care ne încălzește sufletele în miez de iarnă, cu toate că Dumnezeu a dat-o blândă. O spune preotul Andrei Pârgaru, de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” din Chetrosu, Anenii Noi, care menționează că Nașterea Domnului este sărbătoarea care trebuie să unească.

„Fie că sărbătoresc Nașterea Domnului pe data de 25 ianuarie, fie că sărbătoresc pe data de 7 ianuarie – acest fapt nu trebuie să divizeze creștinii, pentru că Mântuitorul s-a născut pentru toți. Este sărbătoarea cu o semnificație deosebită, care trebuie să unească”, a menționat părintele pentru IPN.

Preotul spune că Nașterea Domnului este o sărbătoare așteptată de toți, de la copiii, până la bătrâni. Este o sărbătoare de la început de an, cu un rol și o importanță foarte mare pentru creștini, și care reunește familiile acasă.

La biserică s-au străduit să îmbodolească un brăduț, să pregătească cadouri pentru copiii care vin. De fapt, slujbele au fost desfășurate începând cu duminica dinaintea Nașterii Domnului și luni, când a fost Ajunul Nașterii Domnului.

Astăzi, 7 ianuarie, creștinii au sosit la biserică dis-de-dimineață. Preotul Andrei Pârgaru spune că de la ora 07:30 se oficiază Ceasurile împărătești, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care urmează un program de colinde. Miercuri, 8 ianuarie, va fi oficiat Soborul Maicii Domnului, cea care l-a născut pe Mântuitorul. Pe data de 9 ianuarie este prăznuit Sfântul Întâiul Mucenic și Martir al Bisericii Ștefan care a pătimit pentru Hristos.

„Hristos se naște, slăviți-l! Hristos din ceruri, întâmpinați-l! Din luna decembrie deja, la slujbele bisericești, auzim această cântare care ne pregătește pentru Nașterea Domnului. Cu post, cu mărturisire, cu spovedanie ne împăcăm unii cu alții, ne împărtășim și așa primi Pruncul sfânt în ieslea cea sfântă. Doamne ajută!”, spune preotul.

Părintele a adăugat că pentru creștini este foarte important să cunoască cum să intre în post, dar și cum să iasă din post. Și este foarte important să se facă diferența între sărbătoarea Nașterea domnului și Crăciunul comercial, care e tot mai accentuat de ambuteiaje, de cozi la magazine, rafturi goale. Or se creează impresia că oamenii nu mănâncă nimic tot anul, iar la Crăciun fac abuz, umplu frigiderele și mesele.

„Dar nu acesta este Crăciunul pentru noi, nu aceasta este bucuria, pentru noi este Hristos cel născut în iesle. Mâncarea este pentru ca să menținem viața în trup, dar este acea bucurie sufletească, lăuntrică”, a mai spus preotul Andrei Pârgaru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.