Protestul din 26 august, văzut de unii analiști politici

Oamenii care vor ieși pe 26 august la protest au toate motivele să protesteze, iar autoritățile trebuiau să se aștepte la asemenea manifestații din moment ce nu au fost validate alegerile locale din municipiul Chișinău. Acest protest nu va fi susținut de partidele de stânga, iar unioniștii nu se vor manifesta foarte mult în cadrul lor, ceea ce îi reduce din importanță. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV de către analiștii politici Anatol Țăranu și Corneliu Ciurea, transmite IPN.

Anatol Țăranu consideră că oamenii care vor ieși pe 26 august la protest au toate motivele să protesteze. Organizatorii acestuia au interesul și intenția ca protestul să aibă o amploare cât mai mare și acest lucru se datorează inclusiv faptului că protestele precedente au fost sub așteptări ca prezență. „Se mizează pe faptul că pe 26 se recuperează acele restanțe care au fost admise la protestele precedente”, este de părere Anatol Țăranu.

Analistul susține că protestul se va desfășura cu o zi înainte de Ziua Independenței Republicii Moldova, pentru când este planificat un program oficial de către autorități, însă protestatarii intenționează să instaleze corturi în Piața Marii Adunări Naționale și conducerea statului va trebui să găsească o soluție pentru această situație.

Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că dialogul partidelor de dreapta și a unei părți a societății civile cu unioniștii a eșuat și nu există o politică clară de colaborare între aceste două tabere. În opinia lui, pe 26 august în PMAN vor fi unioniști, dar aceștia nu vor avea o voce distinctă pentru că aceștia vor fi preocupați de evenimentul unionist de pe 1 septembrie. În plus, partidele de stânga refuză categoric să participe la aceste proteste, ridiculizându-le chiar. „În aceste condiții, fără unioniști și fără partidele de stânga, aceste acțiuni de protest, chiar dacă masive, sunt condamnate la o anumită marginalizare pentru că nu cuprind întreaga societate. Pretenția protestatarilor este de a reprezenta întreaga societate”, afirmă Corneliu Ciurea. Potrivit lui, faptul că nu va fi prezentă întreaga societate în PMAN va știrbi din importanța acestui protest și singura speranță a protestatarilor este să fie prezentă în număr mare diaspora.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.