Noile propuneri pentru politica bugetar-fiscală pentru anul curent au aspecte pozitive, dar şi unele negative. Despre unele propuneri, deja făcute publice, a vorbit Dumitru Budiaschi, coordonator de programe la Centrul Analitic Independent „Expert Grup”, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.
„Eu sunt pentru aceea ca toată lumea din Republica Moldova să aibă veniturile şi impozitele pe faţă. Şi măsură de a declara care este provenienţa banilor pentru imobil şi pentru autoturism cred că este o chestiune bună pe care Ministerul Finanţelor ar trebui să insiste. Nu va fi uşor de implementat, eu sunt sigur că o să fie foarte multe voci împotriva acestei măsuri, însă este una necesară, poate nu chiar plăcută, dar necesară”, a spus expertul.
Dumitru Budianschi a menţionat că în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul curent sunt măsuri care în general sunt în dreptate pentru a spori veniturile bugetare - interdicţia de a părăsi ţara, de exemplu. „ Ea creează anumite probleme cu drepturile omului, cu circulaţia. Pentru un director de întreprindere care are 100 de mii de lei datorie la buget să nu poată părăsi ţara în scop de afaceri, asta tot îmi creează impresia că e o chestiune nu la locul ei”, a apreciat expertul.
Referindu-se la propunerea de a obliga cumpărătorii să ceară şi să ia bonul de casă, Dumitru Budianschi a spus că sunt două chestiuni legate de acest bon de casă – una bună şi una rea. „Consumatorul căruia nu i s-a dat bonul de casă va avea dreptul să nu achite marfa – asta e bună. Şi a doua – consumatorul va fi obligat să ia bonul şi dacă nu-l va prezenta organelor de control va plăti o amendă în sumă de 60 de lei. În România există astfel de prevedere, dar ştiţi cum e la noi, de fapt, în viaţă se implementează legile peste câţiva ani de zile”, a subliniat expertul.
Dumitru Budianschi a menţionat încă o propunere la politica bugetar-fiscală – introducerea impozitului pe autovehicule, un impozit care, de fapt, este transformat din taxa pentru folosirea drumurilor de autovehicule înmatriculate în Republica Moldova. Expertul menţionează că cetăţenii trebuie să se aştepte la unele inconvenienţe, cel puţin pe anul acesta, fiindcă dacă înainte pentru maşinile care nu circulau nu se plăteau impozite, acum, cu această modificare, pentru orice maşină care este înregistrată va trebui să se plătească impozit şi se vor trezi foarte mulţi cetăţeni, care nu circulă cu maşinile, dar le au înregistrate, cu această notă pentru plata impozitului.
Directorul de programe de la Expert Grup crede că în luna martie o să fie aprobat bugetul integral şi politica bugetar fiscală.