Proprietăți publice abandonate, transformate în oportunități economice

Transformarea terenurilor și imobilelor active sau abandonate în oportunități economice rentabile se urmărește în cadrul unui parteneriat între Agenția de Investiții și Agenția Proprietății Publice. Părțile au semnat un Memorandum de cooperare, menit să valorifice resursele neutilizate ale statului, prin atragerea investițiilor. Agenția de Investiții va sprijini APP în promovarea licitațiilor publice și a bunurilor expuse, adresându-se unei rețele extinse de investitori locali și internaționali, transmite IPN.

Directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan, a declarat că sunt exemple cu complexe de bunuri din diverse domenii – industrial, agricol sau social-educativ – unde investitorii au identificat direct oportunități interesante, dar s-au confruntat cu dificultăți în a naviga prin birocrația statului și au apelat la agenție.

„Rolul nostru este de a le oferi suportul necesar pentru a înțelege procesul, a-i îndruma să participe la licitație și, astfel, să contribuim la un parteneriat în care ambele părți câștigă. Investitorii aduc capital și dezvoltare, iar statul beneficiază de transparență, venituri și o utilizare mai eficientă a patrimoniului”, a menționat Natalia Bejan.

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a remarcat că statul trebuie să devină un partener de încredere pentru investitori. „Când interesul statului coincide cu al investitorilor, putem atrage resurse care să fie reinvestite în proiecte de interes public. Cel mai des, noi identificăm bunurile care se află în așteptarea degradării totale, deoarece ele cândva serveau unui scop ce astăzi nu mai este rentabil. Urmărind principiile economiei de piață, le expunem pentru a fi oferite în mâini bune, celor care au dorința și capacitatea de a investi. Obiectivul nostru este să aducem rezultate în cifre, care să fie ușor de urmărit, transparent și măsurat de cetățeni”, a menționat Roman Cojuhari.

În perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, APP a organizat trei licitații publice care au generat venituri de peste 156 de milioane de lei. Printre aceste tranzacții, un teren al Universității de Stat din Moldova, care nu fusese valorificat de ani de zile pentru agricultură, a fost adjudecat pentru 114 milioane de lei.

Semnatarii au exprimat angajamentul ferm de a elimina birocrația inutilă și de a crea un proces deschis și accesibil, în care investitorii să poată participa cu încredere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.