Promo-LEX: Pe final de campanie, numărul de încălcări crește îngrijorător

Comparativ cu primele două săptămâni de campanie electorală, Misiunea de Observare Promo-LEX constată practic o dublare a numărului de activități electorale – 992. Se constată utilizarea resurselor administrative, intimidare și prezența discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților. Totodată, este vorba și despre oferirea cadourilor cu tentă electorală, dar și implicarea cultelor religioase în campania electorală a unui candidat. Observatorii au mai constatat includerea persoanelor decedate și erori de adrese în listele electorale, transmite IPN.

În cel de-al cincilea raport de monitorizare sunt menționate cel puțin 24 de cazuri ce pot calificate drept utilizare a resurselor administrative, 21 de cazuri îl vizează pe candidatul independent Igor Dodon, susținut de PSRM, iar trei – pe Tudor Deliu, candidatul Partidul Liberal Democrat. Observatorii au raportat cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept corupere a alegătorilor, în ambele fiind vizat candidatul Igor Dodon.

Au fost raportate și cel puțin 52 de cazuri în care activitățile de promovare a candidaților au fost efectuate de aleșii locali cu statut de președinte sau vicepreședinți de raion sau primar, viceprimar. De asemenea, au fost raportate cel puțin șase cazuri în care au fost implicați reprezentanți ai cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon.

Potrivit rapoartelor observatorilor, au fost înregistrate cel puțin nouă cazuri de intimidare a candidaților sau vandalizare a materialelor publicitare ale acestora.

Observatorii mai constată cheltuieli neraportate și donații cu depășirea plafonului mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul Fond electoral. Conform rapoartelor prezentate la Comisia Electorală Centrală, volumul veniturilor declarate de către concurenții electorali, pentru perioada 10-23 octombrie, este de peste șase milioane de lei, dintre care peste 996 de mii de lei sunt venituri în mărfuri și servicii gratuite.

Misiunea estimează cel puțin 3,8 milioane de lei neraportați în această perioadă de către concurenții electorali: Violeta Ivanov, candidata Partidului Șor – 1,5 milioane de lei, Igor Dodon – peste 932 de mii de lei, Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma DA – peste 551 de mii de lei, Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate – peste 288 de mii lei, Renato Usatîi, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru – peste 291 de mii de lei, Tudor Deliu – peste 61 de mii de lei, Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale – peste 74 de mii de lei, Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului Electoral UNIREA – peste 26 de mii de lei.


 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.