Promo-LEX a lansat cea de-a XXI-a Misiune de observare a alegerilor

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Asociația „Promo-LEX” va delega 43 de observatori pe termen lung, inclusiv pentru secţiile de votare de peste hotare şi cele din regiunea transnistreană. Cât priveşte observatorii pe termen scurt, la nivel naţional, circa 600 de observatori statici vor fi prezenţi în secţiile de votare. Pe lângă aceştia, circa 140 de observatori vor monitoriza situaţia în cadrul a 70 de echipe mobile care vor circula pe întreg teritoriul ţării, transmite IPN.

Cea de-a XXI-a Misiune de observare a alegerilor a fost lansată astăzi, 13 mai, în cadrul unei conferințe de presă. Promo-LEX îşi propune să realizeze în perioada campaniei electorale şase rapoarte de monitorizare, rapoarte periodice la fiecare două săptămâni, iar în ziua alegerilor va emite comunicate şi va susţine conferinţe de presă. La sfârşitul campaniei, Misiunea de observare va prezenta un raport final în care va îngloba toate constatările din perioada monitorizată în campanie electorală şi recomandări pentru concurenţii electorali, CEC şi alţi actori implicaţi.

Nicolae Panfil, director de program, a prezentat și primul Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Unul dintre aspectele monitorizate ţine de finanţarea campaniei electorale. Nicolae Panfil a menţionat că, în condițiile în care Parlamentul nu mai dispune de competența de a modifica Legea bugetului de stat, Guvernul trebuie să asigure alocarea resurselor financiare necesare pentru desfășurarea scrutinului. Acesta a amintit că, în data de 12 mai, a fost aprobată notărârea de Guvern prin care s-a decis ca Ministerul Finanțelor să aloce Comisiei Electorale Centrale, din fondul de rezervă al Guvernului, prima tranșă, în sumă de 70 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ceea ce reprezintă doar 56% din devizul de cheltuieli estimat de CEC. Misiunea atrage atenția asupra faptului că, pentru a evita eventuale riscuri și incertitudini privind buna organizare și desfășurare a alegerilor, Guvernul urmează să-și asume obligația de a finanța integral costurile scrutinului.

Potrivit Promo-LEX, un fenomen care afectează atât imaginea parlamentarilor, cât şi viaţa social-politică este traseismul politic. Pe parcursul a doi ani de activitate a Parlamentului, circa 20% din deputaţi au migrat dintr-un partid în altul, în special deputaţii PDM. În acest context, Nicolae Panfil a remarcat că în 2020 Parlamentul a venit şi cu o declaraţie, votată unanim, privind condamnarea traseismului şi coruperea politică.

Promo-LEX constată și faptul că în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, Parlamentul nu a întreprins acțiuni pentru îndeplinirea Adreselor Curții Constituționale din 2016 și 2020 cu privire la revizuirea legislației și crearea mecanismelor de control și sancționare pentru implicarea cultelor religioase în campaniile electorale. La fel, şi pentru prevenirea, combaterea discursului de ură între concurenții electorali, inclusiv în mediul online. Conform datelor asociației, în perioada 2018-2020 nivelul de utilizare discursului de ură a fost în continuă creștere, dinamica respectivă fiind și mai accentuată în perioadele pre-electorale și electorale. În vederea sensibilizării actorilor implicați în campania electorală, dar și în scopul prevenirii utilizării discursului de ură și instigare la discriminare, Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor va continua monitorizarea acestui fenomen și în cadrul scrutinului din 11 iulie.

Raportul nr.1 de observare a alegerilor parlamentare anticipate cuprinde rezultatele monitorizării perioadei preelectorale și a celei electorale până la startul procedurilor de desemnare a candidaților (23 decembrie 2020 – 11 mai 2021).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.