Proiectul noii legi schimbă esenţial abordarea la crearea parcurilor industriale, viceministrul economiei
Parcurile industriale vor putea fi create atât în baza activelor proprietate publică, cât şi privată, iar statul va acorda facilităţi întreprinderilor-administrator şi rezidenţilor parcurilor, a declarat într-o emisiune la Radio Moldova viceministrul economiei, Octavian Calmîc, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit viceministrului, Legea cu privire la parcurile industriale, aprobată în vara anului 2007, nu a avut efect pozitiv. A fost luată o singură decizie de creare a unui parc industrial în localitatea Căinari, dar acesta nu funcţionează.
Octavian Calmîc spune că Legea în vigoare nu oferă facilităţi pentru sectorul privat la crearea parcurilor industriale, reglementând în detalii doar crearea parcurilor industriale în baza activelor proprietate publică. Mai mult, legea în vigoare permite procurarea terenurilor aflate în locaţiunea rezidenţilor numai după expirarea termenului de funcţionare a parcului (15 ani) şi interzice administraţiei să desfăşoare activitatea de producere în cadrul parcului.
Proiectul noii legi schimbă esenţial abordarea – de la crearea parcurilor industriale de către stat la oferirea de către stat a asistenţei şi facilităţilor la crearea acestor structuri investiţionale. Guvernul va atribui titlul de parc industrial unei întreprinderi care se va obliga să dezvolte şi să administreze parcul. Aceasta trebuie să aibă în folosinţă (cel puţin pe 30 ani) sau în proprietate un teren destinat creării parcului industrial. Schimbarea destinaţiei terenului agricol de către întreprinderea care va obţine titlu de parc industrial (întreprindere-administrator) va fi gratuită, a precizat viceministrul.
Întreprinderea-administrator va avea dreptul să privatizeze terenul respectiv după darea în exploatare a construcţiilor şi instalaţiilor cu destinaţie industrială şi conexe necesare pentru funcţionarea parcului industrial. Facilitatea respectivă se va acorda în cazul când valoarea investiţiei făcute în aceste construcţii va fi mai mare decât suma constituită din 3 preţuri normative ale terenului, stabilită la momentul dării în folosinţă întreprinderii sau în locaţiune rezidenţilor şi plata pentru compensarea pierderilor cauzate de excluderea terenurilor din categoria celor cu destinaţie agricolă, estimată la data schimbării destinaţiei terenului.
De asemenea, întreprinderea-administrator va beneficia de transmiterea gratuită a unor active proprietate publică la decizia proprietarului acestora şi de facilităţi la luarea în folosinţă arendă a unor bunuri. Totodată i se va acorda o contribuţie financiară pentru crearea infrastructurii tehnice ce şi de producţie din bugetul de stat, bugetele locale sau Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.
Pentru obţinerea titlului de parc industrial întreprinderea-administrator trebuie să depună cerere şi studiul de fezabilitate cu privire la oportunitatea creării parcului industrial la Ministerul Economiei, care va elabora proiectul de hotărâre şi-l va înainta Guvernului pentru aprobare.
Toate documentele necesare pentru înregistrarea parcului industrial de către întreprinderea- administrator şi rezidenţi vor fi obţinute conform principiului ghişeului unic. Termenul de funcţionare a parcului industrial va fi de 30 ani şi nu de 15 ani cât este prevăzut în legea în vigoare. Întreprinderea-administrator va putea desfăşura activitate economică în parcul administrat de ea.
Proiectul noii legi a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie examinat şi de Parlament.