Ministrul energiei, Victor Parlicov, susține că raportul de audit extern al datoriei SA „Moldovagaz” urmează să fie transmis în scurt timp concernului rus „Gazprom”. Acesta va fi însoțit de un proiect de acord privind reglementarea datoriilor istorice în valoare de peste 720 de milioane de dolari. Potrivit ministrului, auditul denotă că o parte semnificativă din datoriile la gaz s-au format urmare a creditării „Moldovagaz” de către „Gazprom”, transmite IPN.
Ministrul a evitat să numească cifre exacte din raportul pe care l-a consultat, făcând trimitere la clauzele agreate de părți. Totuși, el a declarat la Europa Liberă că o parte semnificativă din datoriile „Moldovagaz” față de Gazprom s-a acumulat din motiv că gigantul rus a acoperit niște cheltuieli ale companiei de la Chișinău considerate inacceptabile de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Ministrul a mai spus că sunt și datorii care nu au fost confirmate prin acte. „Auditorii independenți au făcut o evaluare, o estimare a sumei pe care conducerea „Moldovagaz” a cheltuit-o imprudent, fără a fi inclusă, fără a fi acceptată în tarif de către reglementator”, a spus în podcast ministrul energiei.
Victor Parlicov a precizat că, după ce va fi transmis companiei „Gazprom”, raportul de audit va fi publicat, astfel încât opinia publică să-l poată consulta.
Ministrul energiei a mai spus că fondurile cheltuite pentru efectuarea raportului de audit de către cele două companii – Wikborg Rein Advokatfirma AS (Norvegia) și Forensic Risk Alliance & Co (Marea Britanie) – s-au justificat pe deplin. Parlicov a precizat că de la suma inițială de 800 de mii de euro, convenită inițial de Agenția Proprietății Publice cu cele două companii, contractul a fost modificat pe parcurs, astfel că suma finală a ajuns la 1,15 milioane de euro.
Întrebat cum califică relațiile Republicii Moldova cu „Gazprom”, Victor Parlicov a menționat că acestea sunt pe pauză și că, de când a fost numit ministru, nu a avut nicio discuție cu responsabili ai concernului rus. Mai întâi, spune ministrul, trebuie să existe un subiect de discuție, iar acesta, în opinia sa, va apărea după ce „Gazprom” va primi rezultatele auditului și proiectul acordului de reglementare a datoriilor.