Proiectele în domeniul sănătăţii vor fi implementate cu ritm sporit, ministru

Proiectele iniţiate de Ministerul Sănătăţii vor fi implementate cu ritm sporit şi vor cuprinde toate sferele sistemului sănătăţii, în special asistenţa medicală primară, sectorul spitalicesc şi sectorul farmaceutic. Declaraţia a fost făcută de ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, în cadrul unei conferinţe de presă. Oficialul a spus că până la expirarea mandatului actualului guvern, toate proiectele iniţiate de minister trebuie să fie finalizate, transmite IPN.

Andrei Usatâi a menţionat că un element important al schimbărilor produse în sistemul de sănătate ţine de modificarea mecanismului de angajare şi salarizare a personalului medical, care urmează să fie schimbat fundamental. Pentru că la acest moment mecanismul în cauză este unul deviant. Un alt element al reformei ţine de aplicarea sistemelor informaţionale în toate dimensiunile de activitate a sistemului sănătăţii.

„Anul acesta începem cu asistenţa medicală primară, continuăm cu sectorul spitalicesc ca la finalul anului 2015 deja să avem un sistem informaţional care va permite corectitudine, operativitate şi eficienţă în prestarea serviciilor medicale de către prestatori”, a specificat Andrei Usatâi.

Ministrul a subliniat că managementul comun al instituţiilor medicale este o soluţie inevitabilă pentru sistemul sănătăţii şi va fi aplicată deoarece va aduce economii importante de bani. Sursele financiare vor fi, la rândul lor, redirecţionate spre majorarea salariilor, motivarea personalului medical, echiparea cu tehnologii moderne etc.

Ministrul a mai comunicat că în acest moment sunt în proces de elaborare mai multe mecanisme de combatere a corupţiei în instituţiile medicale. Va fi elaborat un document care va avea scopul de a reduce semnificativ numărul plăţilor neoficiale. Andrei Usatâi a mai spus că, în cazul în care pacientul va avea nevoie de alte servicii medicale decât cele prevăzute în programul unic, vor exista co-plăţi oficiale, care vor diminua semnificativ condiţionarea pacienţilor să plătească neoficial în buzunarul personalului medical. Co-plăţile vor fi acumulate într-un cont special al instituţiilor medicale, iar din aceste surse va fi majorat salariul lucrătorilor medicali şi îmbunătăţite condiţiile de lucru în instituţiile medicale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.