Primăriile oraşului Orhei şi Teleneşti au lansat 4 proiecte de dezvoltare locală a infrastructurii şi de îmbunătăţire a serviciilor publice locale în baza unui mecanism inovativ pentru Republica Moldova, şi anume prin planificare şi implementare participativă. Mecanismul presupune că locuitorii singuri au stabilit în cadrul discuţiilor publice cu autorităţile publice locale, care sunt problemele pe care le întâmpină şi care ar fi cele mai potrive soluţii ale acestora. Cele patru iniţiative, cu valoare totală de peste 350 de mii de euro, au fost implementate în cadrul proiectului „Promovarea planificării şi implementării participative ca mecanism eficient de abilitare a comunităţii şi dezvoltare locală durabilă”, finanţat de Uniunea Europeană, transmite IPN.
Primarul oraşului Teleneşti, Vadim Lelic a declarat la ceremonia de încheiere a proiectului că unul din proiectele implementate a soluţionat problema grădiniţelor din oraş, care nu aveau terenuri de joacă. Astfel, datorită finanţării de 570 de mii de lei, cu o contribuţie de 10,5% din partea localnicilor, cei peste 340 de copii care frecventează grădiniţele s-au ales cu locuri de joacă noi, care corespund standardelor de securitate şi siguranţă. Totodată, în cadrul aceluiaşi proiect în Teleneşti a fost extinsă reţeaua de canalizare în sectorul Izvoraş, care reprezintă partea mai nouă a oraşului, şi a fost dată în exploatare o staţie nouă de pompare a apei. Primarul de Teleneşti dă asigurări că datorită noii staţii de pompare costurile pentru serviciile de aprovizionare cu apă şi canalizare se vor reduce. Suma totală a proiectului este de 750 de mii de lei, iar comunitatea a contribuit cu 32%, sau 240 de mii de lei.
Viceprimarul oraşului Orhei, Roman Boţan a subliniat că datorită celor două proiecte lansate în oraşul Orhei a fost posibilă extinderea iluminatului stradal pe 7 străzi, cu o lungime totală de 5 kilometri, şi instalarea a 25 de puncte de transformare care fac posibilă extinderea pe mai departe a iluminatului public din urbe. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt aproximativ 10 mii de locuitori ai oraşului Orhei. Costul proiectului a fost de 560 de mii de lei, cu o contribuţie de 9% din partea localnicilor. În acelaşi context, Roman Boţan a adăugat că al doilea proiect implementat cu succes în Orhei a făcut posibilă instalarea a 23 de camere video de supraveghere în spaţiile publice, fapt ce a dus la diminuarea cu 20% a infracţiunilor comise în oraş. Bugetul proiectului a fost de 560 de mii de lei cu o contribuţie de 9% din partea localnicilor.
Mihai Roşcovan, coordonatorul Programului comun de dezvoltare locală integrată, implementat de PNUD şi UN WOMEN, a menţionat că parteneriatul între Teleneşti şi Orhei a fost lansat nu doar pentru faptul că sunt raioane vecine, dar pentru faptul că acestea sunt cele mai dinamice oraşe din ultimii 5-7 ani. PCDLI are experienţă cooperare de mai mulţi ani cu oraşul Teleneşti, începând cu asistenţa tehnică pentru elaborarea primului master plan urban şi, mai recent, primul proiect de parteneriat intermunicipal lansat în 2013 de oraşul Teleneşti şi 8 localităţi din acest raionul, precum şi din raionul Sângerei, în baza căruia comunităţile s-au angajat în comun să colecteze deşeurile menajere. La 11 iulie 2014, PCDLI a oferit 1 milion de dolari SUA pentru extinderea bunei practici din Teleneşti în alte 10 clastere de localităţi cu populaţie totală de 120 de mii de locuitori, unde au fost deja lansate 10 proiecte de cooperare intermunicipală în diverse domenii – servicii de colectare a deşeurilor, aprovizionare cu apă şi sanitaţie, iluminatul public şi alte. Astfel, prin implementarea acestor proiecte se realizează în practică dezideratul Reformei de descentralizare „Primării puternice - Cetăţeni implicaţi – Servicii publice locale calitative!„.