Proiect de lege privind protecția animalelor

Reprezentanții Centrului Național de Mediu, împreună cu mai mulți experți, apărători ai drepturilor animalelor, au elaborat un proiect (care să devină eventual proiect de lege, dacă va fi preluat de o entitate cu drept de inițiativă legislativă) privind protecția animalelor. Acesta vine să reglementeze întreținerea, înmulțirea, vinderea, transportarea animalelor, dar și alte proceduri, inclusiv pedepsirea cruzimii față de animale. Prevederile proiectului se referă la toate animalele, inclusiv la cele fără stăpân. Documentul a fost elaborat în cadrul proiectului „Ajută micii noștri prieteni”, finanțat de Uniunea Europeană.

Într-o conferință de presă la IPN, unul dintre autorii proiectului, Karl Luganov, expert în domeniul protecției drepturilor animalelor, a declarat că proiectul se referă inclusiv la medicina veterinară, vânat, pescuit, precum și la utilizarea animalelor în grădinile și magazinele zoologice, în sport, expoziții sau experimente științifice. Un alt aspect prevăzut în proiect se referă la întreținerea și ținerea la evidență a animalelor fără stăpân.

„Scopul principal al proiectului este protecția și asigurarea unui comportament uman față de animale, dar și întreținerea lor în corespundere cu principiile umane, indiferent de forma de proprietate. Acest proiect creează o bază legală pentru protejarea animalelor de tratamente inumane, de cruzime, suferințe sau deces. Documentul vine să asigure un comportament uman față de animale”, a notat Karl Luganov.

Elena Culighin, președinta Centrului Național de Mediu, a declarat că protecția animalelor în general, dar și controlul populației de animale fără stăpân în mod particular, reprezintă o problemă actuală în Republica Moldova, atât în mediului urban, cât și în mediul rural.  Potrivit ei, necesitatea reglementării tuturor măsurilor de gestionare a populației de animale fără stăpân, inclusiv prin prisma respectării drepturilor lor, dar și prin prisma asigurării unor standarde de securitate pentru cetățeni, se impune din mai multe puncte de vedere.

„Putem să constatăm că până în acest moment în Republica Moldova nu a fost elaborat cadrul legislativ care ar putea să ofere perspective de reglementare bazate pe anumite standarde în materia drepturilor animalelor, dar și să caracterizeze modalitățile de intervenție în cazul gestionării populației de animale fără stăpân”, a notat Elena Culighin.

Experta în domeniul dreptului internațional al mediului, Natalia Zamfir, co-autoare a proiectului, a menționat că Republica Moldova este membră a Consiliului Europei și este imperativ ca legislația națională să fie aliniată la standardele convențiilor internaționale. De exemplu, Republica Moldova nici până astăzi nu a semnat Convenția Europeană pentru Protecția Animalelor de Companie. Or, ratificarea acestui document conține mai multe reglementări imperative care trebuie implementate.

Natalia Zamfir consideră că și statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană obligă statul să-și ajusteze legislația și să o alinieze la cea europeană. Și odată cu această aliniere, este necesar să fie asigurată și implementarea.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.