La Chișinău a fost lansat un proiect care urmărește creșterea rezilienței societății civile. Mai multe organizații își vor îmbunătăți abilitățile de colaborare cu sectorul privat și alți parteneri. Proiectul are o durată de cinci ani și este implementat de Centrul „Contact” cu sprijinul financiar al USAID Moldova, transmite IPN.
Creșterea rezilienței societății civile se va atinge prin îmbunătățirea capacității organizațiilor societății civile de interacționare cu beneficiarii, constituenții, dar și cu noi actori civici, precum și prin dezvoltarea sustenabilității financiare a OSC-urilor, prin mobilizarea resurselor financiare locale. „Ne dorim o creștere cu 10% a resurselor interne în bugetele OSC-urilor și să sporească nivelul de încredere al oamenilor față de OSC-uri”, menționat directorul executiv al Centrului „Contact”, Serghei Neicovcen.
Șeful Misiunii USAID în Moldova, Jeff Bryan, a declarat că, pe măsură ce Moldova se ancorează în Europa și urmărește aderarea la UE, consolidarea instituțiilor democratice, îmbunătățirea procesului decizional și asigurarea transparenței și responsabilității guvernului – sunt din ce în ce mai importante.
Șeful Cabinetului președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel, a menționat importanța efortului comun al Guvernului și societății civile în vederea identificării oportunităților de implicare practică a organizațiilor în procesul de elaborare a politicilor publice, consultanță, expertiză, servicii publice, care în rezultat să contribuie la sustenabilitatea financiară a OSC-urilor.
În Republica Moldova sunt înregistrate peste 14000 de organizații ale societății civile.