Program dezvoltat inițial pentru Republica Moldova, ar putea contribui la coeziunea Europeană

La începutul lunii iulie a anului 2019 a pornit marea aventură a organizației IDEP Moldova, care și-a auto-asumat rolul și înalta misiune de a propune un program pentru o țară întreagă. Acest program, a fost numit ECIPES, Coeziune Europeană prin Programe de susținere pentru cetățeni, primari și tineri. ECIPES propune schimbarea paradigmei de oferire a suportului european, și anume – direct cetățenilor, primarilor și tinerilor din Republica Moldova pe baza semnăturii electronice direct de Comisia Europeană, lucrul posibil datorită prevederilor Acordului de Asociere UE-RM semnat în 2014.

Prin programul inovativ ECIPES, care asigură digitalizarea, transparentizarea, ecologizarea și eficientizarea mecanismelor existente de finanțare, ar putea fi susține direct de Comisia Europeană trei tipuri de beneficiari: 1. tinerii între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere (în domeniul serviciilor, cu sprijinul de 5 000 de euro, sau pentru producție, cu sprijinul de 15 000 de euro, din care 12 000 de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje); 2. primăriile moldovenești care sunt înfrățite cu primăriile din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an, pentru a susține financiar un singur proiect de dezvoltare locală a cărui valoare totală nu depășește 20  000 de euro, cu maximum 10 000 de euro sprijin financiar al UE; 3. cetățenii moldoveni, pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (frigider, mașină de spălat, TV) la nivel A +++. Sprijinul se ridică la 100 de euro/cetățean și poate fi acordat o dată și cu transmiterea echipamentului folosit.

Sigur că un guvern pro-european, președinte pro-european și parlament pro-european, presupune că vom asista, datorită participării anterioare prin vot, la o europenizare autentică a Republicii Moldova. Sperăm să asistăm, savurăm, beneficiem, dar și oferim!

Revenind la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP Moldova), care este un ONG care reprezintă o platformă pentru dezbateri cu privire la proiectele de anvergură națională sau europeană, discutate cu principalele părți interesate, propuse să fie aplicate de guvernele sau instituțiile UE în interesul cetățenilor moldoveni, răspândind standardele și valorile UE.

Oamenii merită fonduri europene. Primarii merită fonduri europene. Tinerii, care sunt viitorul nostru, merită fonduri europene. Aceasta a fost motivația IDEP Moldova atunci când a pornit lunga călătorie pentru informarea, validarea, consultarea, modificarea și obținerea suportului pentru acest concept, propus respectuos Comisiei Europene pentru a fi implementat în interesul cetățenilor moldoveni.

Etapa actuală, după 24 luni, este una de savurare, dar și așteptare a aprobării logice de către Comisia Europeană a programului ECIPES, dar și a susținerii aleșilor poporului, a unei noi clase politice. Suntem siguri că actuala majoritate pro-europeană va susține programul ECIPES, așa încât 200 mii familii, 2000 tineri și 500 primării să poată avea un pic de Europa în propria casă, localitate și mica afacere.

Acum, însă asistăm la extinderea aceluiași concept cu anumite ajustări pentru a fi implementat în UE, fapt ce se datorează inovațiilor propuse de modelul ECIPES. În acest sens vor urma o serie de acțiuni sonore de la nivelul instituțiilor europene ce vor influența probabila adoptare a conceptului ECIPES27.

Liderii din UE pot sprijini această abordare inovatoare propusă de conceptul ECIPES27 - folosind platforma online pentru a sprijini direct cetățenii UE (cu posibilitatea de a asigura supravegherea guvernelor naționale), dar realizând, în același timp un program identic pentru toți cetățenii / primarii / tinerii din UE27, care va aduce fără îndoială o coeziune necesară. Suntem siguri că primul element de coeziune între cetățeni - primari - tineri poate fi atins prin utilizarea Programului ECIPES adoptat pentru toate cele 27 de state membre ECIPES27.

Calestru Iurie, IDEP Moldova

 

 _______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.