Profilul candidatului la funcția de primar al municipiului Bălți. Sergiu Popovici

Articolul face parte din ciclul IPN de prezentare a candidaților la funcția de primar al municipiului Bălți în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Partidul politic „Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare” l-a desemnat pe Sergiu Popovici în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie.

Sergiu Popovici s-a născut la 23 septembrie 1957 în Cuhureștii de Sus, raionul Florești. A absolvit Școala polivalentă profesională (mecanic auto categoria 4), Colegiul Politehnic Bălți (tehnician-electrician) și a fost licențiat în economie la Institutul Nistrean de Economie și Drept din Bălți.

În perioada 1974-1976 a activat în calitate de electrician în telecomunicații la Combinatul de piele artificială din Chișinău. În anii 1976-1978 a efectuat serviciul în termen în rândurile Armatei Sovietice. Din 1978 până în 1983 a ocupat funcția de electrician în telecomunicații la Combinatul de ulei din Bălți. În perioada 1983-1988 a activat în Contingentul Armatei Sovietice în fosta Republica Democrată Germană, orașul Magdeburg, în calitate de  mecanic-șef. Din 1988 până în 1993 a fost maistru-electrician în repararea utilajului la Combinatul de prestări ale serviciilor din orașul Borsciov, Ucraina. În perioada 1993-1998 a exercitat funcția de director la întreprinderea individuală „Avantaj” din Bălți. În anii 1998-2010 a fost șef de hotel militar la Centrul de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională. A ocupat funcția de administrator în cadrul întreprinderii de stat „Meridian” din Bălți, în perioada 2010-2013. Sergiu Popovici a mai fost timp de doi ani coordonator la Bălți al Partidului Democrat. În anii 2016-2022 a fost gestionar pe nordul republicii, Bălți și șapte raioane, la Bancă de Economii în proces de lichidare.

Din 2006 până în 2011 a exercitat mandatul de consilier municipal la Bălți.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de 66 de mii de lei, sursa fiind Casa Națională de Asigurări Sociale, și venitul soției de 70 de mii de lei de lei. Are1/3 cotă parte într-o locuință.

Candidatul împreună cu echipa își propune „să transfere întreprinderile municipale cunoscute ca „găuri negre” la autogestiune, cu implicarea pas cu pas, în mod deschis, a companiilor private în aceste domenii de activitate”. Sergiu Popovici optează pentru „reguli de joc clare și obligatorii în ceea ce privește relațiile financiare dintre bugetul de stat și cel municipal”. Potrivit lui Sergiu Popovici, finanțarea de la bugetul de stat nu ar trebui să fie determinată de motive politice.

Sergiu Popovici își mai propune o demonopolizare etapizată și transparentă, dar și ireversibilă a întreprinderii municipale „Gospodăria locativ-comunală Bălți”. Candidatul menționează că orășenii trebuie să aibă o alegere și dreptul de a cunoaște unde se duc banii lor, iar „Zona închisă” trebuie să devină o zonă de concurență liberă, unde vor fi reguli egale de joc elaborate de Primărie și accentul va fi pus pe oferirea serviciilor de calitate.

Una din priorități se referă la atragerea de granturi pentru efectuarea lucrărilor de termoizolare a caselor, școlilor, grădinițelor și a unui control riguros asupra implementării regimului de economisire a resurselor termice și altor tipuri de resurse energetice. Candidatul își propune să construiască pasaje moderne supraterane deasupra străzii Ștefan cel Mare, în zona stației centrale, ținând cont de creșterea numărului de mașini în oraș, de apariția ambuteiajelor și de poluarea sporită cu gaze.

Sergiu Popovici își planifică cooperarea strânsă a Primăriei cu întreprinderile mari, mijlocii și mici. Căutarea metodei echilibrate de colectare de taxe. Candidatul vorbește despre importanța deschiderii întreprinderilor noi, crearea noilor locuri de muncă, folosirea bine gândită a banilor orășenelor.

Conform tragerii la sorți, Sergiu Popovici a fost înscris preliminar cu numărul 11 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.