Profilul candidatului la funcția de primar al municipiului Bălți. Aureliu Filipp

Articolul face parte din ciclul IPN de prezentare a candidaților la funcția de primar al municipiului Bălți în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei l-a desemnat pe bălțeanul Aureliu Filipp, ex-viceprimar, în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Candidatul are 59 de ani și de la începutul acestui an face parte din echipa partidului.

Aureliu Filipp este căsătorit. A absolvit Universitatea de Stat din Bălţi, specialitatea contabil-revizor, și Institutul Agricol din Chișinău, inginer mecanic. Studiile postuniversitare le-a făcut în Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova, specialitatea administrator al insolvabilității. A făcut studii de doctorat la Academia de Științe a Moldovei. Are mai mult de 10 articole în domeniul prelucrării materialelor.

În perioada 1986 – 1990, a activat în calitate de inginer superior al laboratorului de mecanizare al Institutului de cercetări științifice AŞP „Selecţia”. Din 1990 până în 1993, a fost aspirant al Institutului de Fizică Aplicată al AŞ RSSM, iar începând cu 1993 până în 1998 – șef laborator de cercetări în domeniul tehnologiilor neconvenționale al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. În perioada 1998 - 2000 a lucrat în calitate de director al magazinului specializat „CRICOVA” din Bălţi al Combinatului de vinuri „CRICOVA” S.A. De două ori a ocupat funcția de manager al Centrului Comercial Specializat „CRICOVA” din Bălţi al Centrului de Business și Turism „CRICOVA-VIN” S.A. Începând cu 2009 și până în 2017 a făcut parte din societatea comercială „BELDORNVIN” S.R.L, inițial în calitate de vice-director, ulterior ca director. Din 2017 și până în prezent este director Divizie Nord al Centrului de Business și Turism „CRICOVA - VIN” S.A.

Aureliu Filipp a avut două mandate în Consiliul municipal Bălţi, în anii 2003-2006 și 2007-2011. Din 2006 până în 2007 a exercitat funcția de viceprimar al municipiului Bălţi.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, declară venitul de 256 de mii de lei, sursa venitului fiind Centrul de Business și Turism „CRICOVA - VIN” S.A. Aureliu Filipp deține un apartament în valoare de 184 521 de lei, dobândit în anul 2010, cu o suprafață de 67,4 metri pătrați, o casă de locuit în valoare de 133 295 de lei, dobândită în anul 2006, cu o suprafață de 36,1 metri pătrați. Are în proprietate două terenuri intravilane. De asemenea, deține o cotă parte de 5% din societatea comercială „BELDORNVIN” S.R.L.

Prioritățile anunțate de candidatul Aureliu Filipp țin de modernizarea instituțiilor de învățământ preșcolar și preuniversitar, construirea parcărilor multietajate și a locuințelor sociale. O altă prioritate se referă la implementarea proiectelor de eficiență energetică. În fiecare instituție de învățământ vor fi instalate sisteme fotovoltaice. Va fi promovat proiectul „Casa caldă” - termoizolarea blocurilor fondului locativ municipal.

Candidatul își mai propune să atragă la Bălți tineri specialiști în domeniul economiei, medicinei, învățământului, științei, culturii și ordinii publice, și să îi mențină pe cei care deja activează în aceste sectoare. Micșorarea taxelor, atragerea investițiilor, inclusiv celor internaționale, în dezvoltarea orașului, investirea în infrastructura orașului sunt alte sarcini trasate de Aureliu Filipp.

Conform tragerii la sorți, Aureliu Filipp a fost înscris preliminar cu numărul 6 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.