Profesorii de istorie ar putea declara grevă generală în învăţământ
Profesorii de istorie din R. Moldova se declară împotriva introducerii cursului de istorie integrată în învăţământul preuniversitar. Despre aceasta s-a declarat sâmbătă, 15 aprilie, la Adunarea generală a profesorilor de istorie. Ei ameninţă cu posibilitatea unei greve generale în învăţământ.
La respectiva Adunare a istoricilor, potrivit organizatorilor, au participat profesori de istorie din majoritatea raioanelor din R. Moldova. Majoritatea vorbitorilor au constatat că aşa-zisul curs de istorie integrată de fapt exclude istoria naţională, fapt care îi îngrijorează pe profesorii de istorie.
Preşedintele Asociaţiei Istoricilor Anatol Petrencu, a declarat la sfârşitul Adunării pentru Info-Prim Neo că profesorii susţin actualul curriculum şi resping istoria integrată, pentru că „este vorba despre deznaţionalizarea în continuare a populaţiei noastre”. Aceasta ne face să ne unim şi să protestăm împotriva acestei politici, a declarat el.
Istoricii intenţionează să adreseze misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale un memoriu. Ei spun că dacă se va insista şi se va merge în continuare în această direcţie, vor recurge la metode de protest, inclusiv la organizarea grevei generale în învăţământ, începând cu 1 septembrie.
Adunarea a aprobat o rezoluţie în care se constată că politica promovată de autorităţile comuniste în domeniul învăţământului istoric duce la dezorientarea profesorilor, dezinformarea părinţilor, elevilor şi opiniei publice. Potrivit sursei citate, aceste acţiuni provoacă haos în învăţământul istoric, discreditează profesorii de istorie şi trezesc repulsie faţă de disciplinele istorice şcolare. Rezoluţia solicită sistarea cursului de istorie integrată, restabilirea disciplinelor la examenele de bacalaureat, încetarea practicii de persecuţie a profesorilor. De asemenea, în rezoluţie este condamnată ingerinţa factorului politic în învăţământul istoric.
Într-un apel către societatea civilă, participanţii la Adunare, solicită să fie susţinuţi în apărarea istoriei naţionale şi propun ONG-urilor să iniţieze discuţii publice, referitoare la intenţiile actualilor guvernanţi de a suprima cursul de istorie a românilor.
În anul 1995 la Chişinău au avut loc mai multe acţiuni de protest, drept reacţie la încercarea conducerii de atunci de a înlocui Istoria Românilor cu cea a Moldovei. În primăvara anului 2002 încercările conducerii comuniste de a lichida acest obiect de studiu a provocat alte acţiuni de protest, ce au durat câteva luni şi la care au participat masiv elevi şi studenţi. Ulterior a fost instituit cursul de istorie integrată, care, cu titlu de experiment, a fost predat în câteva instituţii şcolare din ţară. Mai mulţi istorici, profesori şi politicieni au criticat conţinutul acestor manuale, transmite Info-Prim Neo.