Producătorii autohtoni de energie regenerabilă anunță grevă japoneză

Un grup de producători de energie electrică regenerabilă din Republica Moldova anunță grevă japoneză. Așa vor să semnaleze situația de faliment în care s-au pomenit după ce se văd nevoiți să-și vândă energia doar către doi distribuitori care dețin monopolul. Ei acuză statul că nu vine cu soluții. Una ar fi – achiziționarea energiei de la producătorii locali centralizat de către „Energocom”.

„Suntem impuși de situație să declarăm la nivel național grevă japoneză. Toți producătorii suntem solidari și anunțăm despre o grevă japoneză pentru a fi auziți. Ultima ar fi să deconectăm aceste instalații pentru că ele generează numai pierderi. Autoritățile au creat un mecanism pentru resursele eoliene și fotovoltaice ca o capcană. Deci, declarativ spun că sunt interesați, dar atunci când efectiv începi producția și dai în rețea, este o capcană”, a declarat într-o conferință de presă la IPN avocatul Vitalie Malai. El reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice.

Sergiu Moraru, reprezentant al producătorilor, a spus că lucrurile s-ar schimba spre bine dacă „Energocom” ar cumpăra centralizat energie de la ei. În opinia sa, acest lucru este legal, firesc și logic. Or, potrivit lui, cei doi distribuito care dețin monopolul în țară doar mimează negocierile și propun un preț mult prea jos, circa 1 leu. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care producătorilor locali le este interzis să exporte energia pe care o produc.

„Având în vedere că o mare parte din cetățenii noștri nu pot achita facturile la aceste prețuri europene, mă refer la categoriile social-vulnerabile, noi, producătorii de energie regenerabilă, în semn de solidaritate venim cu soluția ca energia produsă de noi – peste 20 de milioane de kW să o dăm întreprinderii gestionate de stat „Energocom” la un preț de 1,5 lei. adăugați 1,05 lei pentru transport și vindeți această energie la tarif de 2,55 lei familiilor nevoiașe. De aceasta facilitate ar putea beneficia peste 300 de mii de cetățeni”, a declarat Vasile Apostol, producător de energie eoliană.

Zinaida Plămădeală, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă, a menționat că producătorii au bătut la atâtea uși, au purtat discuții, dar decizii pentru soluționarea problemelor așa și nu sunt. „Acum am ajuns în situația să ne adresăm direct doamnei Gavrilița (premierul Natalia Gavrilița), pentru că ea în calitate de președintă a Comisiei pentru Situații Excepționale trebuie să ia această problemă în mâinile sale și să o rezolve. Cerem implicarea dumneavoastră directă. Dați-ne voie să ne întâlnim și să vă prezentăm soluțiile noastre”, a mai spus Zinaida Plămădeală.

Greva japoneza se face publică prin arborarea unei panglici albe la brațul fiecărui salariat, fără a recurge la încetarea lucrului.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.