Producătorii agricoli se aşteaptă la roadă bogată în acest an

Producătorii agricoli spun că în acest an aşteaptă să adune o roadă bogată, de 45 de chintale de grâu la hectar, câte 24 de rapiţă şi 36 de orz. Despre aceasta au discutat agricultorii cu premierul Iurie Leancă, care a întreprins o vizită de lucru în sudul ţării, unde a văzut cum are loc recoltarea, transmite IPN.

Iurie Leancă a mers la compania agricolă „Ghevlandri” din raionul Vulcăneşti, care deţine 960 de hectare de grâu, 170 de hectare de orz şi 200 de hectare de rapiţă. În aceeaşi localitate, prim-ministrul a vizitat şi o livadă de nectarine, care se întinde pe o suprafaţă de 26 de hectare, dar şi o livadă de pruni şi o plantaţie de viţă-de-vie.

„Este foarte important să avem o recoltă bună şi un sistem bun ca fermierul, producătorul să aibă acces la piaţă. În acest an avem o recoltă bogată şi trebuie să depunem toate eforturile necesare ca agricultorii să-şi poată recupera investiţiile şi să îşi promoveze produsele pe noi pieţe”, a spus premierul.

Iurie Leancă a subliniat că Acordul de Liber Schimb cu UE, care a fost semnat vineri la Bruxelles, va crea condiţii prielnice pentru ca produsele moldoveneşti să facă faţă concurenţei. „Trebuie să exportăm nu doar materie primă, dar şi produse cu valoare adăugată. Investiţiile la nivel local reprezintă mai multe locuri de muncă, pentru că, în cele din urmă, contribuie la creşterea economiei naţionale”, a mai spus şeful executivului.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că în acest an va fi obţinută o recoltă bogată de cereale. „Avem un an agricol foarte bun, contribuţia sectorului agrar sper să depăşească 25 de miliarde de lei”, a declarat Vasile Bumacov.

Ministrul a precizat că în anul curent se atestă o creştere a roadei de cereale de la 2,9 la sută la 3,3 procente. Din totalul de 310 mii ha de grâu, se aşteaptă o recoltă de circa un milion de tone.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.