Procurorul-șef al Parchetului European: În combaterea corupției trebuie să fie implicată întreaga societate, nu doar sistemul de justiție

Pentru a se alinia la standardele Uniunii Europene în domeniul justiției, autoritățile de la Chișinău trebuie să armonizeze legislația și fiecare instituție din sistem să-și îndeplinească responsabilitățile în mod corespunzător, a declarat procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Potrivit oficialului european, cei care cred că aderarea la Uniunea Europeană elimină corupția și provocările legate de statul de drept se înșală, deoarece această luptă este una continuă. Combaterea corupției nu este doar responsabilitatea sistemului de justiție, ci întreaga societate trebuie să fie implicată. Aceste opinii au fost exprimate de procurorul-șef al Parchetului European în cadrul declarațiilor de presă susținute după o prelegere publică la Universitatea de Stat din Moldova, transmite IPN.

Procurorul-șef al Parchetului European a menționat că fenomenul de corupție este unul constant, iar pentru a obține rezultate în lupta cu acest fenomen, este esențial să existe un sistem de justiție curat și o legislație care să ofere procurorilor, judecătorilor și polițiștilor suficiente instrumente legislative pentru a investiga eficient aceste cazuri de corupție. Laura Codruța Kovesi a continuat că indiferent de modul în care este organizat sistemul judiciar, indiferent de legislație, totul se reduce la cum procurorii, judecătorii, polițiștii își fac treaba.

Laura Codruța Kovesi a spus că încrederea cetățenilor în instituțiile democratice este în mare parte afectată de percepția că justiția cedează intereselor politice, iar acele instituții democratice nu sunt capabile să securizeze străzile orașelor lor, de aceea justiția este primul domeniul care trebuie curățat de corupție, pentru a constitui un sistem cu adevăr imparțial și independent.

Procurorul-șef al Parchetului European a declarat că, după aderarea României la Uniunea Europeană, a avut loc o transformare majoră spre bine, țara a primit acces la foarte multe fonduri, la multe informații. În perioada de preaderare, au fost organizate seminare. Au apărut garanțiile de stabilitate și previzibilitate și în legislație, și în viață profesională. „Pentru mine momentul aderării României la Uniunea Europeană a fost momentul cheie care mi-a schimbat și viață profesională, și viață personală în ceva foarte bun. Atât întreaga societate a fost schimbată, cât și viața noastră personală, cât și viața profesională a tuturorˮ, a spus Laura Codruța Kovesi.

Procurorul-șef al Parchetului European se află în Republica Moldova la invitația ministrei justiției, Veronica Mihailov-Moraru. În cadrul vizitei, Laura Codruța Kovesi are planificate întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu prim-ministrul Dorin Recean. De asemenea, este preconizată participarea la ședința Platformei Anticorupție. Ultima vizită a Laurei Codruța Kovesi în Republica Moldova a avut loc în luna iulie 2022, când a fost semnat un Acord de cooperare între Procuratura Republicii Moldova și Parchetul European.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.