Procuratura generală îl acuză pe Serafim Urecheanu de tergiversare a unei urmăriri penale
Liderul Alianţei „Moldova Noastră” Serafim Urecheanu a fost citat marţi, 7 martie, la Procuratura Generală pentru a i se aduce la cunoştinţă materialele cauzei penale în care este învinuit de exces de putere. Pentru că Urecheanu a solicitat amânarea procedurii respective, PG califică acest fapt drept „acţiune orientată spre împiedicarea procesului de finalizare a urmăririi penale şi remitere a cauzei în instanţa de judecată”. În acelaşi timp, liderul AMN consideră că PG este utilizată drept armă de luptă împotriva sa.
Potrivit unui comunicat al PG, „Urecheanu s-a prezentat la timpul indicat de procuror şi a comunicat că nu va participa la acest act de urmărire penală or, apărătorul său se află în concediu medical. În această ordine de idei, Urecheanu a dat asigurări că, odată cu însănătoşirea apărătorului, va anunţa despre posibilitatea participării la această acţiune de finalizare a urmăririi penale”.
„Procuratura Generală califică faptul dat drept acţiune orientată spre împiedicarea procesului de finalizare a urmăririi penale şi remitere a cauzei în instanţa de judecată”, se mai spune în comunicat.
Victor Osipov, purtătorul de cuvânt al AMN, a comunicat pentru Info-Prim Neo că Serafim Urecheanu a discutat azi cu procurorul care exercită urmărirea cauzei şi au convenit pe cale amiabilă că amână procedura până când avocatul său va putea să-şi exercite împuternicirile. „În aceste condiţii apare presupunerea că PG este utilizată ca o armă împotriva unor anumite persoane”, a declarat el. Osipov a mai menţionat că după apariţia comunicatului de presă, Urecheanu l-a sunat personal pe Valeriu Balaban, procurorul general, dar a fost anunţat că acesta este într-o deplasare.
Împotriva lui Serafim Urecheanu şi alţi câţiva deputaţi AMN au fost intentate dosare penale, fiind învinuiţi de o serie de încălcări ale legislaţiei. Aceştia, precum şi reprezentanţii mai multor partide de opoziţie şi ai societăţii civile au calificat aceste dosare drept fabricate la „comanda politică a guvernării”. Deputaţii comunişti au retras în toamna anului 2005 imunitatea parlamentară a 4 deputaţi AMN. În acelaşi timp Rezoluţia APCE din octombrie 2005 recomanda Chişinăului „să garanteze în legislaţie ca membrii parlamentului să-şi poată îndeplini responsabilităţile fără frică că îşi vor putea pierde mandatul din motive politice”.