Procuratura Anticorupție trebuie să fie consolidată după modelul DNA, experți

Delimitarea clară a competențelor Centrului Național Anticorupție de cele ale Procuraturii Anticorupție. Este propunerea experților din Republica Moldova și România, potrivit cărora pentru mai multă eficiență, Procuratura Anticorupție trebuie să fie consolidată, să obțină resursele necesare și independență totală, pentru a avea un mandat clar de luptă contra corupției mari. În același timp, potrivit experților, lichidarea definitivă a Centrului Național Anticorupție nu este oportună, însă responsabilitatea CNA ar trebui să devină doar prevenirea și combaterea corupției sistemice, notează IPN.

Potrivit experților, primele rezultate răsunătoare ale Procuraturii Anticorupție vor avea loc atunci când instituția își va derula anchetele independent față de alte entități ale statului. Procuratura Anticorupție trebuie să dispună de propriii ofițeri de investigație, de urmărire penală și specialiști, nu de persoane detașate de la CNA, spun experții.

„Dacă acordăm statutul de instituție independentă Procuraturii Anticorupție, ea poate deveni ca DNA din România. Noi vrem ca Procuratura Anticorupție să nu aibă doar procurori, ci și ofițeri de urmărire penală, nu ofițeri detașați de la CNA, când CNA spune că la fel are nevoie de personal. Noi vrem să rupem cercul vicios al dependenței când e vorba de lucruri importante care țin de investigarea corupției mari. În cazul corupției mari, responsabilitatea, puterea, resursele trebuie să fie proporționale și direcționate spre Procuratura Anticorupție. Abia atunci putem vorbi de rezultate. Acum, pe de o parte, vrem rezultate, dar, pe de altă parte nu le îi oferim competențe”, a spus expertul Ion Guzun în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

De asemenea, coordonatorul activităților anticorupție pentru „Expert Forum” din România, Laura Ștefan, a menționat că pentru o luptă veritabilă cu marea corupție este necesară delimitarea clară între competențele CNA și cele ale Procuraturii Anticorupție.

„Propunem ca Procuratura Anticorupție să fie consolidată după modelul DNA din România și să se ocupe de corupția mare, iar la CNA să rămână restul corupției, adică corupția medie, cea sistemică și CNA să lucreze cu procuraturile teritoriale. Vrem ca fiecare să fie responsabil pentru un mandat bine definit, să nu mai existe suprapuneri de competențe și interdependențe, pentru că în acest moment CNA este dependent de Procuratura Anticorupție și invers. Trebuie să despărțim apele. Când  nu avem departajare clară a competențelor, nu știm cine și ce n-a făcut”, a spus experta Laura Ștefan.

De asemenea, pentru eficientizarea activității Procuraturii Anticorupție, experții propun consolidarea procuraturilor teritoriale, astfel încât atunci când Procuratura Anticorupție are nevoie de oameni noi să preia specialiști gata formați din teritoriu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.