Denis Urechi, martor în dosarul „Frauda bancară”, susține că Procuratura Anticorupție și procurorul general interimar persecută martorii și distruge probele. Potrivit lui, frauda bancară a avut loc în perioada „statului capturat”, însă ceea ce a urmat a agravat situația și mai mult.
Într-o conferință de presă la IPN, Denis Urechi a declarat că are statut de martor în cinci episoade din dosarul penal „Frauda bancară”. Pe lângă acest fapt, a fost condamnat pe 19 octombrie 2015 în baza unui dosar falsificat, spune Denis Urechi, accentuând că nu este un dosar politic, ci un dosar falsificat.
„Pe data de 28 februarie 2013 anume eu, Denis Urechi, am depus plângerea penală care a pornit dosarul „Frauda bancară”. Anume eu sunt acea persoană de la care a pornit examinarea acțiunilor ilegale ale grupurilor criminale care au deposedat Banca de Economii. Tot eu, în cadrul mai multor conferințe de presă în anii 2014-2015, am arătat public că frauda este în continuă desfășurare. Nu am fost auzit, nu am fost văzut, prin urmare am ajuns la ceea ce trebuia să ajungem, furtul a avut loc. În acel moment acoperirea crimei era asigurată de conducerea Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție. Îi acuz și pe Corneliu Gurin, și pe Eduard Harunjen”, afirmă Denis Urechi.
Potrivit lui, după demiterea procurorului general Alexandr Stoianoglo, dosarul nu că nu a avansat, dar a revenit la situația inițială. „Fiind martor în acest dosar deja de 11 ani, în toată această perioadă am fost reținut și plasat în penitenciar, o dată am fost condamnat. Am fost plasat în penitenciar ilegal. Și se pare că mai mult decât oricine din Moldova aștept ca acest dosar să se finalizeze, pentru a scăpat de persecutare”, a declarat Denis Urechi.
El afirmă că anume Procuratura Anticorupție distruge probele. O bună parte a probatoriului de învinuire a inculpaților se bazează pe hotărâri de judecată. Procuratura Anticorupție remite la Curtea de Apel Chișinău reexaminarea acestor hotărâri. „Azi aceste hotărâri se revizuiesc la Curtea de Apel Chișinău. Cum va aprecia proba procurorilor o hotărâre de judecată dacă ea a fost anulată de instanța de apel. Clar lucru că astfel de probe vor fi socotite nule. Acest fapt se datorează acțiunilor criminale făcute de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra. Acest personaj a ajuns președinte instanței de apel având două dosare penale la Procuratura Anticorupție. El a fost prins în flagrant când lua mită fiind judecător la Judecătoria Soroca, și la Judecătoria Anenii Noi. Stimați concetățeni, un personaj cu două dosare penale la fund ajunge președinte instanței de apel. Acest fapt a fost organizat special ca persoana fiind controlată de procurorii anticorupție să fie loială indicațiilor ce parvin de la structurile criminale”, a mai spus Denis Urechi.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.