Procuratura Anticorupție anunță despre încheierea urmăririi penale în privința a două persoane publice din cadrul organelor de conducere ale fostei întreprinderi de stat „Air Moldova”, acuzate de abuz de putere în procesul gestionării bunurilor și resurselor financiare ale întreprinderii. Dosarul a fost transmis în instanța de judecată, transmite IPN.
Procuratura Anticorupție precizează într-un comunicat de presă cei doi bănuiți au periclitat activitatea societăților care urmau să efectueze auditul obligatoriu al întreprinderii, prin neprezentarea la timp și în volum deplin a informației necesare. Aceasta a dus la imposibilitatea exprimării opiniei asupra situațiilor financiare ale întreprinderii la sfârșitul anilor 2014, 2015 și 2016 și, în consecință, la imposibilitatea prezentării raportului auditorului în fața Consiliului de administrație.
Ca urmare a decontării nejustificate a sumelor de bani pentru efectuarea auditului, în lipsa opiniei auditorului asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova”, întreprinderii i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă de 1 044 325, 15 lei, inclusiv TVA.
În comunicat se mai precizează că în gestiunea Procuraturii Anticorupție și a organului de urmărire penală, Centrul Național Anticorupție, se află și alte cauze penale care au ca obiect al investigațiilor acțiunile unor persoane, atât publice, cât și private, legate de activitatea fostei întreprinderi de stat „Air Moldova”, asupra cărora urmează să fie emise decizii procesuale.
Comisia parlamentară, în frunte cu Igor Munteanu, a constatat anterior că privatizarea companiei „Air Moldova”, în toamna anului 2018, s-a făcut printr-o schemă care avea la bază datorii artificiale, o procedură viciată de concurs și mai multe tranzacții financiare dubioase. A fost un exercițiu ineficient, netransparent și ilegal, scopurile privatizării nefiind atinse, menționa parlamentarul la un an de la privatizare.