Procesul de negocieri nu este transparent, analişti

Liderii politici trebuie să iasă cu un mesaj clar în faţa poporului şi să facă publice interesele pe care le urmăresc în procesul de negocieri. Chiar dacă mai mulţi politicieni au promis că procesul de negocieri va fi unul transparent, realitatea este cu totul alta. De această părere au fost mai mulţi invitaţi ai emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la postul de televiziune JurnalTV, notează IPN.

Analistul politic şi directorul de programe de Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi, a menţionat că problema fostei alianţe de guvernare a rezultat din faptul că  s-a declarat pro-europeană. Contrastul dintre ceea ce au promis politicienii şi ceea ce au făcut era atât de izbitor încât totul a răbufnit. „Dacă se numea alianţă pro-euroasiatică, atunci corupţia avea să fie în capul mesei şi pentru unii totul avea să fie bine. De aici rezultă că ecuaţia politică nu are soluţii pozitive şi rapide şi noi trecem printr-un proces chinuitor. Nu este clar ce se va întâmpla, pacientul va deceda sau va ieşi din această criză”, a mai menţionat Oazu Nantoi.

Un alt analist prezent la emisiune, Bogdan Ţîrdea, consideră că demararea procesului de negocieri de către PLDM este o greşeală, iar crearea Guvernului este o catastrofă cu efect imediat. „Încă mai există şanse de a evita alunecarea Moldovei în dictatură oligarhică. Consider că Vlad Filat şi PLDM au scenarii de rezervă datorită cărora electoratul va înţelege demersul partidului în acest proces de negocieri”, a mai spus analistul.

Analistul şi editorialistul, Petru Bogatu,a subliniat că mingea este pe terenul PLDM şi al grupului celor 7 reformatori ai PL. „Dacă nu vor exista situaţii de conflict în crearea noii alianţe, consider că pacientul are şanse să se însănătoşească. Totuşi, Vlad Filat a cedat deja pentru că negocierile nu sunt transparente aşa cum s-a menţionat anterior”, a mai specificat analistul.

În acelaşi context, directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”., Anatol Ţăranu, a adăugat că în prezent este nevoie să fie manifestată voinţa politică. Trebuie să fie creat un nucleu politic, compus din deputaţi şi membri ai guvernului care să iasă în faţa poporului şi să vorbească despre iniţiativele clasei politice. Anatol Ţăranu, a mai adăugat că liderii politici trebuie să iasă în faţa poporului şi să spună că nu pot asigura majoritatea constituţională, iar poporul ar putea să-i susţină prin regulile democraţiei directe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.