Probabilitatea recuperării banilor deturnaţi este foarte mare, guvernator BNM

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, audiat la Parlament, a spus că suma care se vehiculează ca fiind furată din cele 3 bănci moldoveneşti este exagerată, acum fiind probată deturnarea a 13,3 miliarde de lei. Guvernatorul BNM a adăugat că probabilitatea recuperării activelor deturnate este foarte mare deoarece această sumă, fiind mare, neapărat a lăsat urme, transmite IPN.

Guvernatorul a subliniat că atunci când BNM a preluat administrarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, în aceste instituţii mai erau lichidităţi de 2,7 miliarde de lei. Estimările BNM sunt că au fost fraudaţi 13,3 miliarde de lei şi în raportul Kroll se face trimitere la aceeaşi sumă. Dorin Drăguţanu a accentuat că aceasta este suma brută, pierderile imediate, iar după vânzarea gajurilor se estimează că pierderile vor fi de circa 9 miliarde de lei, care în euro ar fi circa 450 de milioane.

Guvernatorul BNM a mai spus că banii au fost scoşi din bănci printr-o metodă clasică de acordare a creditelor. Creditele respective se acordă aparent respectând toate procedurile legale, dar în timp creditele tind să se deterioreze, nu se plătesc ratele, dobânzile şi devin neperformante. „Credite neperformante au fost acordate de BEM cam în permanenţă. Dacă la Unibank şi la Banca Socială performanţa era cât de cât bună, atunci la BEM din 2007 profiturile au scăzut în continuu semnificativ. Credite neperformante au fost acordate şi înainte de 2009, şi în perioada 2009 – 2013, şi după 2013”, a comunicat guvernatorul BNM.

Dorin Drăguţanu s-a referit şi la măsurile luate de BNM. „În Republica Moldova, din păcate, există o percepţie că BNM este stăpânul băncilor comerciale, că orice operaţiune din sistemul bancar iniţial ajunge pe masa lui Drăguţanu, el îşi pune semnătura şi merge mai departe. Dar la noi este economie de piaţă. Totuşi pe parcurs s-a văzut că BNM este informată referitor la ceea ce se întâmplă în aceste bănci”, a specificat guvernatorul.

Potrivit lui Drăguţanu, BNM a dat informaţii la toate comisiile de anchetă, a trimis zeci de scrisori la diferite organe abilitate pentru a informa ce se întâmplă în sistemul bancar, la Comisia Naţională a Pieţei Financiare, la Preşedinţie, la cabinetul prim-ministrului etc. „Am trimis nenumărate scrisori către conducerea celor 3 bănci pentru ca situaţia să fie remediată, ca să le indicăm că operaţiunile pe care ei le indicau ca legale, iar noi le vedeam ca riscante, să fie clarificate”, a comunicat guvernatorul.

Dorin Drăguţanu a adăugat că acum nu se mai deturnează bani din cele 3 bănci, acestea nu mai acordă credite, nu mai fac investiţii, doar asigură deservirea clienţilor. BNM este în proces de procurare a unui sistem centralizat privind gestionarea creditelor, acestea vor fi prelucrate automat, astfel încât orice deviere şi riscurile din portofoliile de creditare ale băncilor să fie depistate mai repede.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.