Priorităţi pentru noul Guvern în opinia analiştilor independenţi
Centrul analitic independent „Expert-Grup” a formulat zece priorităţi care ar trebui să se afle pe agenda de politici a noului Guvern. Acestea au fost expuse în noua publicaţie lunară de analiză şi prognoză a centrului, lansată joi, 27 martie, transmite Info-Prim Neo.
Directorul executiv al „Expert-Grup”, Valeriu Prohniţchi, a spus că Guvernul nou va avea de soluţionat mai multe restanţe de politică economică. Principalele ţin de finalizarea reformei regulatorii şi reducerea efectivă a poverii administrative, în special, prin reducerea genurilor de activitate antreprenorială licenţiate. De asemenea, se impune preluarea regulamentelor tehnice, a standardelor sanitare şi fitosanitare europene, consolidarea capacităţilor ministerelor de analiză, monitorizarea şi evaluarea politicilor şi îmbunătăţirea procedurilor de raportare şi coordonare interministerială, finalizarea sistemului de control financiar intern şi a sistemului integrat de management al finanţelor publice, prevăzute în Planul de acţiuni RM – UE, privatizarea companiei „Moldtelecom” şi a Băncii de Economii, precum şi restructurarea companiilor „Air Moldova” şi a Căilor Ferate ale Moldovei. Totodată, urmează să fie consolidate capacităţile instituţionale ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) şi eliminat conflictul de interese în activitatea acesteia. Finanţarea ANPC trebuie să se facă exclusiv din banii publici. O altă prioritate este afirmarea parteneriatului public-privat prin concesionarea unor lucrări publice, inclusiv de întreţinere şi construcţie a drumurilor. Guvernul ar trebui să se îngrijească şi de sporirea eficienţei energetice a întreprinderilor, de accelerarea implementării legislaţiei privind dezvoltarea regională şi descentralizarea administrativă şi de asigurarea transparenţei în ce priveşte utilizarea asistenţei financiare externe.
„Este evident, că noul Guvern va fi unul de tranziţie şi că va fi nevoit să activeze în condiţiile unei perioade pre-electorale. Aceasta nu însemnă că va trebui să execute orice indicaţii politice, adică să funcţioneze ca staff electoral sau casă de plăţi sociale. Din contra, în componenţa noului Guvern s-ar putea să vedem mai mulţi tehnocraţi duri, care sunt în stare să aibă şi o părere proprie şi s-o poată susţine. Faptul că ei vor şti din start că învestitura Guvernului e pe o perioadă scurtă i-ar putea determina să-şi asume responsabilitatea unor reforme care depăşeau capacităţile Guvernului anterior,- a menţionat Prohniţchi.
El a evidenţiat şi riscurile care planează de asupra noului Guvern: riscul inflaţionist cu incertitudinile cursului valutar, seceta care ar putea să se repete, chingile ideologice în măsură să altereze principiul de eficienţă economică. Acesta din urmă este caracterizat de experţi ca fiind cel mai grav risc.