logo

Restricționarea produselor media externe ar putea contraveni criteriilor politice pentru asistența macrofinanciară, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/restrictionarea-produselor-media-externe-ar-putea-contraveni-criteriilor-politic-7978_1038731.html

Amendarea-fulger a Codului are loc în toiul evaluării UE privind îndeplinirea pre-condițiilor politice pentru obținerea primei tranșe a asistenței macro-financiare, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN.

Chiar dacă constituie un risc vădit, guvernarea totuși adoptă restricțiile față de materialul media care amenință securitatea informațională a țării, observă Dionis Cenușa.

Potrivit lui, acest zel al Democraților se datorează unei “furtuni perfecte” pentru jocurile geopolitice ale guvernării de la Chișinău, în care animozitățile cu Rusia are o semnificație politico-electorală considerabilă.

Politologul se referă, în primul rând, la un context regional și internațional prielnic. Atât instituțiile europene, cât și liderii europeni, dar și cei americani, au recunoscut public natura toxică a dezinformării cu care operează Rusia. La amestecul în alegerile din SUA s-au adăugat acuzațiile privind influența propagandei ruse în Brexit și în promovarea separatismului catalan, subliniază politologul.

Al doilea moment favorabil, asupra căruia atrage atenție Dionis Cenușa, ține de măsurile concrete adoptate de către UE pentru a lupta cu acțiunile de dezinformare ale Rusiei. El amintește despre bugetul UE pentru anul 2018,  unde sunt majorate cheltuielile pentru combaterea dezinformării. De asemenea, el face referință la noua strategie pentru gestionarea problemei legate de răspândirea știrilor false, dezvoltată de către Comisia Europeană și preconizată să fie finalizată până în primăvara lui 2018.

Nu în ultimul rând, Dionis Cenușa consideră că adoptarea rapidă a modificărilor la Codul Electoral este legată de vizita lui Vladimir Plahotniuc în SUA (pe 7-8 decembrie 2017), pe durată căreia era necesară cucerirea atenției politicienilor americani prin fapte cât mai răsunătoare. În acest sens pare suspectă coinciderea demersului legislativ pentru restricționarea anumitor produse media externe, inclusiv din Rusia, și promovarea activă a reacției PDM la cauza penală intentată de instanțele ruse împotriva lui Vladimir Plahotnic, mai adaugă politologul.

Lupta reală împotriva propagandei ruse este un imperativ pe termen și scurt, și lung, comentează Dionis Cenușa. De aceea, concluzionează politologul, aceasta trebuie depolitizată și transformată într-o necesitate obiectivă, asumată conștient, comunicată corect publicului, în vederea protejării intereselor naționale și a securității, nu doar de ordin informațional, a țării.