logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 9 noiembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-9-noiembrie-2018-7978_1045230.html

După ce ministrul apărării, Eugen Sturza, a anunțat despre discuțiile sale cu Alianța Nord-Atlantică referitor la organizarea unui exercițiu militar comun pe teritoriul Republicii Moldova, putem presupune că unii participanți la campania electorală sunt deja în tranșee pentru a nu admite ca adversarii lor să acceadă în Parlament cu ajutorul tancurilor „imperialiste”.

Se înțelege că impostorul Vadim Krasnoselski de la Tiraspol va consulta Moscova despre cum să joace această servire la plasă. Acum, el declară că nu găsește oportun să se întâlnească cu „omologul” său, președintele Igor Dodon, întrevedere anunțată preventiv pentru luna decembrie. Potrivit liderului transnistrean, problemele care se află în vizorul formatului 5+2 și reprezintă obiectul examinării în grupurile de lucru și nu intră în competența președintelui Moldovei. Apropo, de competențele președintelui... băiatul e la curent cu legile din țara în care trăiește.

Contactat de IPN pentru o reacție a Președinției, Maxim Lebedinschi, purtătorul de cuvânt al șefului statului și consilier prezidențial în domeniul juridic și relațiilor instituționale, a declarat că nu poate să comenteze respectivele declarații ale liderului transnistrean, pentru că Igor Dodon nu se află în țară și ar fi bine să așteptăm când revine. N-ai ce face, așa e când plouă...

De e ploaie au ba, să nu luați cadouri în ziua premergătoare alegerilor! Căci anularea „zilei tăcerii” la alegeri legalizează corupția politică la modul practic: „exponenții puterii vor merge nestingherit pe străzi și vor oferi cadouri, bani și vor spune că fac agitație electorală”. De această părere este membrul Biroului politic permanent al PAS, Sergiu Litvinenco. Iar secretarul general al PPPDA, Chiril Moțpan, este de părere că nu s-au luat în calcul toate aspectele problemei. „Frică mi-e că această permisiune va antagoniza și mai mult societatea. Nu știu ce urmăresc guvernanții noștri, dar chiar să aibă și o inițiativă bună, deja nu mai sunt credibili”, susține Chiril Moțpan.

În condițiile create, președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, spune că una dintre opțiuni pentru partidul său este ca PUN să nu participe la alegeri, dar să sprijine blocul PAS și PPDA. „Nu este important să avem trei deputați în Parlament, important este ca Partidul Socialiștilor să nu câștige aceste alegeri parlamentare, iar actuala guvernare să nu revină în fruntea statului după scrutin”, a spus Anatol Șalaru.

Politicianul spune că nu a dat curs invitației Vitaliei Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal, pentru a forma o alianță între mai multe partide care vizează unirea, pentru că un pol unionist ar fura voturi, dar nu ar intra în Parlament.

De aceeași idee de a trece fără pierderi prin câmpul minat e ghidată și Maia Sandu când spune că filtrele viitorului bloc sunt în măsură „să arate care oameni sunt șantajabili și care mai ușor ar putea să fie corupți de anumite persoane, dar și care sunt oamenii ce nu au de ce să le fie frică și nu pot fi șantajați și putem să contăm că nu vor trăda alegătorul.

Totodată, lidera PAS spune că viitorul bloc electoral este gata să susțină un candidat al altui partid politic decât PAS și PPPDA doar dacă acesta face dovada integrității și trece măsurătorile meritocrației. Potrivit ei, pe circumscripțiile electorale va fi susținut cel mai bun candidat care va trece filtrele stabilite și va putea concura cu contracandidații săi.

Deși are zile numărate până la sfârșitul mandatului, premierul Pavel Filip promite că angajații din sectorul bugetar vor avea salarii mai mari, iar sistemul actual de salarizare va fi reformat pentru a asigura o creștere continuă a veniturilor angajaților. „Documentul (proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar – n.r.),va contribui la crearea unui sistem salarial transparent, echitabil și atractiv, capabil să remunereze performanța profesională a angajaților din fiecare domeniu de activitate”, a spus șeful cabinetului de miniștri.

Moldova crește din Europa: analiza arată că, după patru ani de implementare a DCFTA, Uniunea Europeană a devenit cel mai important și mai de încredere partener comercial pentru producătorii moldoveni. Doi din trei euro câștigați din exporturile moldovenești provin acum din UE – spre deosebire de unul din doi euro, cum se întâmpla în 2014, ceea ce reprezintă o creștere netă de aproximativ 367 de milioane de euro în exporturi.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a spus că Zona de Liber Schimb este un element important din Acordul de Asociere cu UE, nu doar în termeni de creștere a exporturilor produselor moldovenești, dar și în termeni de investiții, locuri de muncă create.

...Și o sumedenie de oportunități, constatate în cadrul Conferinței naționale „Politici și servicii de tineret pentru fiecare tânăr din Moldova” în contextul Zilei Naționale a Tineretului.

Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD Moldova, a menționat că tinerii reprezintă o parte importantă din populația țării, aproximativ o treime, și sunt cei care determină transformarea Moldovei într-un stat modern și prosper. „Tinerii au nevoie de investiții și sprijin sporit din partea autorităților centrale și locale, societății civile și sectorului privat, pentru a-și valorifica abilitățile, pentru a participa efectiv și contribui la dezvoltarea țării, astfel încât nimeni să nu fie exclus”, a afirmat coordonatoarea ONU.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a inclus Banca Națională pe lista autorităților de supraveghere din statele non-membre ale UE, ale căror regimuri de confidențialitate pot fi considerate echivalente celor aplicate în țările UE. Păcat, că „Autoritatea Cetățenilor Moldoveni” („ACM”) încă nu și-a reluat respirația după furtul miliardului și nu se poate bucura din toată inima de alte, inclusiv aceste, performanțe ale BNM.

Amănunte pe IPN!