Potrivit statisticilor, anul trecut au fost autorizate peste cinci mii de măsuri speciale de investigații, printre care interceptarea convorbirilor telefonice, urmărirea vizuală, supravegherea domiciliului. Conferențiarul universitar al Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”, Boris Glavan, a menționat că legea privind activitatea specială de investigații vine în contradicție cu alte acte, iar ofițerii de investigație deseori nu-și pot face meseria. Potrivit lui Valeriu Cuşnir, profesor universitar la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, actuala lege admite exagerări. Dacă până în 2012 măsurile speciale de investigație aplicate erau publice, acum acestea se aplică mai mult în secret. Opinile au fost exprimate în cadrul unei mese rotunde, organizate de Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice.
În cadrul celei de-a cincea Reuniuni Anuale a Rețelei Experților Comerțului Agricol din Europa și Asia Centrală, care are loc la Chișinău în perioada 5-6 iunie, Iurie Ușurelu, secretar general de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a spus că agricultura nu va deveni rentabilă, atâta timp cât ceea ce se va produce nu se va vinde. Actualmente, peste 60% din export are loc spre piețele UE. În continuare se pune accent și pe explorarea noilor piețe de desfacere, China în acest sens fiind o destinație dorită. „China la moment este unul dintre cei mai stabili importatori de vinuri moldovenești de calitate. 12% din totalul de vinuri exportate din Moldova se regăsesc acum pe piața Chinei”, mai spune secretarul de stat.
În opinia politologului Alexandru Solcan, vizitele demnitarilor străini au avut un impact asupra deciziilor unor partide politice. În opinia sa, revenirea la discuții dintre PSRM și ACUM a avut după discuțiile cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, care a transmis mesajul că anticipatele vor avea loc mai devreme sau mai târziu și că sistemul de vot trebuie schimbat. „Probabil, li s-a promis celor de la blocul ACUM sau ei și-au închipuit că în urma discuțiilor lui Kozak cu socialiștii aceștia vor fi mai flexibili și vor accepta condițiile blocului ACUM”, a spus Alexandru Solcan în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.
Andrei Popov, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, consideră că aceste trei luni de la alegerile parlamentare au demonstrat că există o dinamică în societate și ceea ce părea imposibil acum 3-4 luni, deja este posibil. Potrivit lui, dacă anterior era inacceptabilă o oarecare colaborare dintre blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, acum societatea vrea această colaborare și acesta este un semnal puternic. Comentatorul politic Vlad Țurcanu consideră că socialiștii „s-au simțit obligați, după declarațiile lui Dmitri Kozak, să participe la aceste discuții, dar nu cu foarte multă tragere de inimă. Socialiștii și-ar dori să scape din strânsoarea, încleștarea de fier a Partidului Democrat, dar cu mâinile blocului ACUM. Ei nu au prea mult spațiu de manevră”, spune Vlad Țurcanu.
Președintele Igor Dodon a anunțat că Consiliul republican al Partidului Socialiștilor în cadrul căruia se va lua o decizie referitor la propunerea Partidului Democrat de a forma o coaliție ar putea avea loc joi seara sau vineri. Șeful statului consideră că miza inițială a blocului ACUM nu a fost de a veni la guvernare, dar de a rămâne în opoziție. Potrivit lui, Blocul ACUM a fost sigur că Partidul Socialiștilor vor merge într-o coaliție cu Partidul Democrat.
Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, copreședintele blocului ACUM, consideră că cea mai mare probabilitate sunt alegerile parlamentare anticipate. Potrivit lui, PSRM și PDM nu vor să-și asume formalizarea unei alianțe pentru că există o anumită presiune din exterior și Igor Dodon folosește această presiune ca exprimare a faptului că nu face nicio coaliție. „Știind foarte bine că alegerile anticipate pe sistemul actual de vot sunt benefice lui Plahotniuc și Partidului Democrat”, spune Andrei Năstase.
Analistul occidental Vladimir Socor nu exclude faptul că, Curtea Constituțională ar putea să vină cu o decizie prin care să prelungească termenul formării unei coaliții parlamentare, în contextul în care în câteva zile acesta expiră. Referindu-se la consultările dintre deputații Blocului ACUM și deputații Partidului Socialiștilor, analistul a remarcat că din punctul de vedere al ACUM, orice coalizare pe termen lung cu PSRM nu are niciun sens, aceasta fiind condamnată eșecului. „Altceva este un vot comun în Parlament, nu o alianță, nu o coaliție, dar un vot comun în Parlament pentru a declanșa procedurile de dezoligarhizare propuse de către Blocul ACUM.
Patrularea comună a frontierei moldo-române a început de astăzi, 5 iunie. Astfel, echipaje mixte, formate din doi polițiști de frontieră români și unul din Republica Moldova, vor efectua misiuni de supraveghere a frontierei, pe teritoriul ambelor state. Patrularea comună reiese din Protocolul privind constituirea și activitățile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună semnat în noiembrie 2018, la București.
Ouăle din comerț trebuie să aibă indicat pe ele un număr de identificare a unității de producere, precum și data durabilității minimale, care vine să înlocuiască data ouatului. ANSA menționează că numărul de identificare a unității de producere arată astfel – 3MD YY 001. Cifra trei semnifică sistemul de creștere a păsărilor, MD – codul țării, YY – indicativul raionului, iar 001 – codul centrului de marcare sau ambalare. Tot pe ou, comercianții sunt obligați să marcheze data durabilității minimale – DDM xx.00.19. DDM este data durabilității minimale, xx – data, 00 – luna, iar 19 – anul.
Peste 170 mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă de calitate, urmare a construcției apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași. Pentru realizarea acestui proiect, Guvernul Germaniei a alocat 15 milioane de euro-finanțare nerambursabilă. Proiectul prevede construcția a 53 de kilometri de apeduct, care, în prima etapă, va asigura cu apă potabilă de calitate 30 de mii de locuitori ai orașelor Strășeni și Călărași. În etapa a doua, vor fi conectate și alte localități din cele două raioane, astfel încât toți cei 170 de mii de locuitori din cele două raioane vor avea acces la apă potabilă.
Amănunte pe IPN!