Ouăle din comerț trebuie să aibă indicat pe ele un număr de identificare a unității de producere, precum și data durabilității minimale, care vine să înlocuiască data ouatului. Noile prevederi au intrat în vigoare din 1 iunie, însă specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor atenționează că timp de circa trei săptămâni, în magazine ar mai putea fi găsite ouă cu precedentul marcaj, transmite IPN.
ANSA menționează că numărul de identificare a unității de producere arată astfel – 3MD YY 001. Cifra trei semnifică sistemul de creștere a păsărilor, MD – codul țării, YY – indicativul raionului, iar 001 – codul centrului de marcare sau ambalare. Tot pe ou, comercianții sunt obligați să marcheze data durabilității minimale – DDM xx.00.19. DDM este data durabilității minimale, xx – data, 00 – luna, iar 19 – anul.
Potrivit specialiștilor ANSA, având în vedere că data recomandată de vânzare către consumatorul final este de 21 de zile de la producere, pe parcursul lunii iunie în rețeaua de comerț vor fi comercializate ouă marcate și prin metoda anterioară.