logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 30 noiembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-30-noiembrie-2018-7978_1045659.html

Încă în ajun a fost dat startul evenimentelor prilejuite de Ziua Unirii. La Biblioteca Națională au fost expuse peste 100 de titluri de carte, hărți și alte documente care reflectă evenimentele legate de unirea Basarabiei cu România de la 1918. Potrivit istoricului Ion Negrei, „semnificația zilei de 1 decembrie este unitatea națională. Este o sărbătoare care ne face ca să ne simțim împreună oriunde am fi”, a spus istoricul.

Alianța pentru Centenar marchează Ziua Națională a României prin depuneri de flori la monumentul domnitorului Stefan cel Mare, la ora 09.00. Către ora 10.00, la Cimitirul Eroilor Români, se păstrează un moment de reculegere, urmat de un marș către monumentul deportaților din scuarul Gării, apoi către monumentul lui Ștefan cel Mare, din centrul capitalei, unde manifestația se încheie cu Hora Unirii. În jur de ora 15.00, în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, este organizat un concert de cântece patriotice.

Și organizația Noua Dreaptă a anunțat un marș care începe la ora 10.00, la Cimitirul Eroilor, și se încheie cu o Horă a Unirii la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Nu mai puțim deosebită este și declarația lui Iurie Leancă despre aceea că relația Republicii Moldova cu România face parte din politica internă a Moldovei și că despre relațiile cu România trebuie să se vorbească separat de cele externe. Chișinăul trebuie să fie extrem de abil și cu UE, deoarece „pe motive subiective, anumite decizii luate la Chișinău nu am reușit să le tălmăcim suficient de bine la Bruxelles sau în alte capitale. Mă refer la Codul electoral. Urmează să demonstrăm, cei care am votat acest cod, că am avut suficiente argumente”.

Ajustându-și optica europeană, și ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1 că alegerile parlamentare din februarie anul viitor sunt principalul test pentru democrația din Republica Moldova și principala șansă ca țara să revină pe făgașul normal al relațiilor cu Bruxelles.

La fel ca și vicepremierul, ministrul cataloghează relația bilaterală dintre Republica Moldova și România ca fiind nu doar una strategică, ci și apropiată. „Este una extrem de importantă, având în vedere faptul că, din punct de vedere comercial, România este principalul partener pentru producătorii din Republica Moldova”, spune ministrul.

Ca și în alte campanii electorale, a fost scos din sertarul uitării proiectul interconexiunii Isaccea – Vulcănești. De această dată, premierul Pavel Filip a spus că în 2-3 ani interconexiunea va fi realizată. Potrivit lui, acum urmează să fie pus în aplicare proiectul– semnarea contractelor pentru construirea liniei, guvernul fiind gata să cedeze infrastructura respectivă care ține de această interconexiune.

În altă ordine de idei, premierul a afirmat că ar putea candida pe o circumscripție electorală fără să degreveze din funcție. „Cadrul legal îi oferă posibilitatea prim-ministrului să participe în campania electorală fără să degreveze din funcție. Dacă un ministru este obligat să degreveze din funcție, atunci când este înscris în cursa electorală, primul ministrul nu este obligat să facă acest lucru”...

Amintind de celebra expresie a lui Alexandru Lăpușneanu, Dumitru Diacov spune că după alegeri, partidele pro-europene vor trebui să se așeze la masa de negocieri pentru a continua cursul european al țării. De asemenea, deputatul spune că PDM nu intenționează să coalizeze cu PSRM după alegeri pe motiv că Partidul Socialiștilor pledează pentru o altă direcție – cea a Uniunii Euroasiatice. Totodată, prognozează politicianul, partidele care vor provoca alegeri anticipate nu vor avea șanse să ajungă în următorul Parlament.

Ca de obicei, OSCE va monitoriza modul în care mass media din Republica Moldova va reflecta campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă de către reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Harlem Desir, care, în perioada 27-30 noiembrie, s-a aflat într-o vizită în Republica Moldova

În ultima zi a mandatului, parlamentul a votat ieri în lectură finală Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul viitor.

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2019 se prevăd în sumă de 47,6 miliarde de lei. Pentru fondul rutier vor fi alocate 1024,1 milioane de lei, pentru Programul de reparație a drumurilor publice naționale – 950 de milioane de lei, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural – 900 de milioane lei, Fondul pentru Eficiență Energetică – 480 de milioane de lei, Fondul ecologic național – 289,9 milioane de lei, Fondul național pentru dezvoltare regională – 220 de milioane de lei, Fondul de susținere a populației – 86,1 milioane lei și Fondul viei și vinului – 47,8 milioane de lei.

Republica Moldova a obținut două premii și o bursă, din șapte premii și trei burse, acordate în cadrul concursului ADAMI Media Prize - cel mai mare premiu media din Europa de Est dedicat diversității culturale.

Printre câștigători, filmul de scurt metraj „Teatrul Mare din Soroca”, realizat de tânărul regizor Eugeniu Popovici. Premiul pentru divertisment a fost luat de Valeriu Andriuță, realizatorul filmului de scurt metraj „Chers Amis”.

O bursă ADAMI a fost acordată Anei Glușco, reporter Prime TV, care alături de două jurnaliste din Ucraina, timp de patru săptămâni își va aprofunda în Germania abilitățile de producere a știrilor la televiziune.

Amănunte pe IPN!