logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 29 mai 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-29-mai-2019-7978_1048980.html

Andrei Tranga, proprietarul rețelei de restaurante Andy's Pizza și La Plăcinte, rămâne în izolatorul de detenție preventivă. Avocatul a mai afirmat că intenționat este adusă în spațiul public ideea că Andrei Tranga ar avea legături cu „hoțul în lege” Grigore Caramalac, alias „Bulgaru”. „Se încearcă de a-l lega de Caramalac pentru a avea girul de a-l ține în stare de arest. Nu au relații. Dl Tranga are explicații făcute pe câteva pagini, unde dărâmă orice argument că ar avea afaceri cu dânsul. Pentru a aresta un om în Moldova e suficient să depui un denunț că are legături cu Caramalac și atunci nu mai ai concurență pe piață”, a spus Ion Dron.

Drumul de acces spre satul Miclești și Peresecina-Hârtopul Mare-Ohrincea va fi reabilitat.Acestea  încep de la intersecția cu drumul național M2 Chișinău-Orhei-Soroca și se sfârșește la intersecția cu drumul republican R23 (Criuleni-Brăneşti-Ivancea-M2). Acesta face legătura dintre mai multe localități, traversând satele: Peresecina, Miclești, Ișnovăț și Hârtopul Mare. Lungimea sectorului de drum ce urmează a fi îmbunătățit constituie 18,5 kilometri.

Polonia este un partener important pe piața Uniunii Europene și are un potențial în continuă creștere pentru exporturile moldovenești. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Polonia a depășit suma de 300 de milioane de euro la nivelul anului 2018, ceea ce reprezintă cu aproape 12% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. Datele au fost prezentate în cadrul celei de a doua sesiuni a Programului „Export Morning”, organizată de Agenția de Investiții a Republicii Moldova.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că votul basarabenilor a salvat Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu. Dacă n-ar fi fost aceste peste 10 mii de voturi ale cetățenilor români din Republica Moldova, Băsescu nu era astăzi eurodeputat, a declarat analistul la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. În ceea ce privește Partidul „PRO România”, Anatol Țăranu spune că primii politicieni de pe lista formațiunii ar putea să nu meargă în Parlamentul European pentru că vor rămâne în țară să se pregătească pentru viitoarele alegeri parlamentare. Astfel, nu este exclus că vicepremierul Iurie Leancă, care a fost inclus cu numărul patru în lista PRO România, ar putea accede în funcția de eurodeputat.

Schimbarea de viziune a Uniunii Europene care se referă la reorientarea susținerii financiare dinspre autoritățile publice centrale către societatea civilă va face ca cetățenii să simtă această susținere a Uniunii Europene. Proiectului Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova a fost lansat în luna aprilie curent. Programul, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS) va oferi organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova granturi în valoare de circa trei milioane de euro. Proiectul va oferi suport financiar și tehnic Organizațiilor Societății Civile care desfășoară activități în afara orașului Chișinău și implică cetățenii în soluționarea problemelor comunității. O atenție specială va fi acordată proiectelor ce au drept obiectiv monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere RM-UE.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Vitalie Nagaveschi, care reprezintă, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, interesele celor șapte cetățeni turci deportați, profesori la liceele „Orizont”, a menționat că a avut loc o extrădare deghizată, iar profesorilor nu le-a fost asigurată respectarea drepturilor care le revin în baza legislației naționale și în baza tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Conform prevederilor naționale combinate cu cele internaționale, spune avocatul, autoritățile moldovene trebuiau să le înmâneze deciziile de îndepărtare și să le acorde un termen pentru contestare. De asemenea, menționează Vitalie Nagacevschi, ca să nu fie transmise autorităților turce, persoanele trebuiau conduse până la hotarul Republicii Moldova și să fie lăsate să-și aleagă țara de destinație în care doresc să plece.

Aniversarea prăbușirii comunismului în Polonia marcată printr-o expoziție de fotografii la Chișinăuvernisată în incinta Bibliotecii Naționale. Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a făcut o trecere în revistă a evenimentelor din anul 1989 petrecute în Polonia. Diplomatul a spus că atunci au avut loc primele alegeri, parțial libere, care au dus la crearea primului guvern preponderent necomunist în țările fostului bloc comunist. Tot în acel an, spune ambasadorul, a fost dărâmat Zidul de la Berlin și a început revoluția română. „A fost un an foarte bogat în multe evenimente. Un an în care Polonia a jucat un rol foarte important. A marcat, trasat calea, pe care apoi au mers alte state”, a spus Bartlomiej Zdaniuk.

Trofeul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar (FIFD) Cronograf pleacă în Iran. Lucrarea relevă cum de-a lungul frontierei sfâșiate de război dintre Siria și Irak, o tânăra jurnalistă filmează regimul terorist al statului islamic. Cu toate acestea, când întâlnește un grup de civili care au trăit sub ocupație, propria ei perspectivă asupra grupului ISIS este pusă la încercare. Nefiindu-i frică să-și ia camera în miezul liniei de frontieră, jurnalista dezvăluie suferința dureroasă a celor implicați în conflict, creând un spațiu propice unor puncte de vedere nemărturisite.

Amănunte pe IPN!