Fotografii care redau evenimentele petrecute acum 30 de ani în Polonia, perioada prăbușirii regimului comunist și cea a Războiului Rece, au fost expuse în cadrul unei expoziții, vernisată astăzi, în incinta Bibliotecii Naționale. Evenimentul, organizat de către Institutul Polonez al Memoriei Naționale din România, este deschis publicului larg, cititorilor și oaspeților Bibliotecii Naționale doar pe parcursul zilei de astăzi, transmite IPN.
Pawel Sasanka, unul dintre autorii expoziției, a spus că ideea organizării acesteia a venit atunci când era în căutarea materialelor pe tema Războiului Rece în librăriile din cele mai mari capitale ale lumii și a constatat că, în afara de texte, nu prea există fotografii care să redea acele evenimente. Potrivit autorului, căutarea fotografiilor a fost o călătorie în timp, care a necesitat mult efort, dar care a meritat. „În calitate de istoric cunosc evenimentele din punct de vedere istoric. Am dorit ca prin intermediul acestor fotografii să ilustrez și celelalte aspecte cu caracter economic, uman, social, care au avut loc în tipul Războiului Rece”, a spus Pawel Sasanka.
Slawomir Stepien, și el autor al expoziției, a menționat că fotografiile expuse au o încărcătură emoțională aparte. Deși unele sunt cunoscute, au în spate o istorie mai puțin cunoscută publicului larg. Slawomir Stepien susține că fotografia uneori însumează mai multe mărturii, decât textele, de aceea s-a optat pentru organizarea unei expoziții de fotografii pentru a marca cei 30 de ani de la prăbușirea comunismului în Polonia.
Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a făcut o trecere în revistă a evenimentelor din anul 1989 petrecute în Polonia. Diplomatul a spus că atunci au avut loc primele alegeri, parțial libere, care au dus la crearea primului guvern preponderent necomunist în țările fostului bloc comunist. Tot în acel an, spune ambasadorul, a fost dărâmat Zidul de la Berlin și a început revoluția română. „A fost un an foarte bogat în multe evenimente. Un an în care Polonia a jucat un rol foarte important. A marcat, trasat calea, pe care apoi au mers alte state”, a spus Bartlomiej Zdaniuk.
Ambasadorul a mai menționat că a fost aleasă ca instituție gazdă Biblioteca Națională, unde să se organizeze expoziția, pentru că aici sunt găzduite evenimentele dintre cele mai importante. „Și dacă astăzi suntem aici, și Biblioteca Națională a acceptat să găzduiască un asemenea eveniment, asta înseamnă că este cu adevărat unul de anvergură”, a spus Bartlomiej Zdaniuk.
În anul 1989 s-a produs o serie de revoluții, care au rezultat în prăbușirea regimurilor comuniste atât din Europa Central-Răsăriteană, cât și din alte părți ale lumii. Perioada poartă denumirea de Toamna națiunilor, inspirată de termenul „Primăvara națiunilor” atribuit Revoluțiilor din 1848. Evenimentele revoluției și-au avut începutul în Polonia în 1989 și au continuat în Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România.