logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 27 mai 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-27-mai-2019-7978_1048924.html

Primarii mai multor localități, dar și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova consideră că localitățile pe care le administrează au de suferit din cauza imobilelor părăsite, aflate în paragină, ale căror proprietari sunt plecați și nu se mai ocupă de întreținerea acestora. În calitate de director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a precizat pentru IPN că o rezolvare a situației caselor părăsite ar fi o politică de impozitare mai strictă pentru proprietarii unor astfel de imobile. „Ar mai fi o soluție declararea ca bun al administrației locale a clădirilor al căror proprietar nu este cunoscut. Există astfel de clădiri care strică aspectul localităților, care au mai mulți proprietari și exact din această cauză astfel de clădiri se deteriorează. Trebuie discuții cu toți proprietarii, ca aceștia să doneze clădirea administrației locale, dacă tot nu se ocupă de imobil”. Directorul executiv al CALM a mai spus că nu doar imobilele aflate în proprietate privată se află în paragină, ci și cele care au fost preconizate să adăpostească școli sau spitale construite de stat, dar ridicarea acestora a fost abandonată. „Astfel de clădiri trebuie transferate în patrimoniul administrației locale, care să pună în valoare economic imobilele”, a specificat Viorel Furdui.

PNL și PMP au acumulat cele mai multe voturi la secțiile de votare din Republica Moldova. Pentru primii au votat peste 13600 de alegători, iar pentru PMP – aproximativ 11 mii de oameni. La diferență de circa 5 mii de voturi se află Alianța 2020 USR-PLUS, care a acumulat peste 3500 de voturi. Din cei trei independenți de pe listă, pentru George Simion au votat cei mai mulți – peste 2 mii de cetățeni. Partidul Pro România, cu fostul premer moldovean Iurie Leancă pe pozia a patra în listă, a acumulat peste 1500 de voturi. În scorul general pe țară, acest partid a luat 6,61% din sufragii (2 mandate).

Apoximativ 38 de mii de români din Republica Moldova și-au exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare. Cei mai mulți au votat persoanele cu vârsta de 45-64 de ani, cel mai puțin – tinerii de 18-24 de ani. Peste 19 mii de votanți au fost bărbați. Alegătorii din Republica Moldova au fost printre cei mai activi participanți la alegeri, alături de românii din Italia, Spania, Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Deputați ai Blocului ACUM au depus un demers la Procuratura Generală, în care acuză „privatizarea obscură a cantinei Guvernului, vilei cu statut de monument istoric și Casei Presei (circa 2000 de metri pătrați. Potrivit deputaților, în acest caz a fost aplicată o schemă de escrocherie cu implicarea funcționarilor de rang înalt, când mai multe obiecte imobiliare de proprietate publică din centrul capitalei au fost transmise în locațiune cu câteva luni înaintea privatizării, în vederea micșorării artificiale a prețurilor de înstrăinare. Totul, fără niciun concurs de selectare a locatarului.

Într-un articol pentru IPN, publicistul Veaceslav Craciun din Comrat scrie că un nou partid se apucă să apere interesele găgăuzilor și bulgarilor din Moldova la nivelul politicii naționale. Analizând șansele partidului Bugeac, în fază de înregistrare, de a accede în Parlament, autorul recurge la calcule aritmetice: „Pragul de trecere este de 6 la sută. Având în vedere numărul total al alegătorilor și indicatorii de prezență la vot în cadrul ultimelor câtorva campanii parlamentare, un procent echivalează cu 15 mii de voturi. Conform registrului național, Găgăuzia și raionul Taraclia reprezintă aproximativ 165 de mii de alegători. La alegerile parlamentare din anul 2019 aici au votat circa 78 mii de cetățeni, iar la alegerile din anul 2014 circa 82 mii. Ceea ce înseamnă că pentru a obține râvnitele 6 la sută, „Bugeacul” trebuie, mai întâi de toate, să ridice activismul regional al alegătorilor și să aducă la urne cel puțin 90 de mii de participanți la votare și, într-al doilea rând, să-i convingă să uite de celelalte partide votând unanim pentru sine. E de domeniul fantasticului. Sau, al fanteziilor”.

După ce șeful statului, Igor Dodon, a declarat, săptămâna trecută, că funcția de președinte al Parlamentului ar fi o garanție în condițiile în care președintele Republicii Moldova a fost suspendat de cinci ori în ultimii doi ani jumătate, expertul constituțional Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituțională, a precizat că în Constituție este stipulat că, dacă funcția de președinte al Republicii Moldova devine vacantă sau dacă președintele este demis, sau dacă se află în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Parlamentului sau de primul-ministru. Întrebat ce se întâmplă în cazul în care președintele Parlamentului susține poziția șefului statului de a nu promulga o lege sau de a nu semna un decret, expertul constituțional a menționat că aceste atribuții îi revin automat premierului. Dacă șeful legislativului se eschivează de la îndeplinirea atribuțiilor, în cazul în care exercită interimatul, el poate fi și demis din funcție, procedură care poate fi inițiată de un grup de deputați, a spus expertul constituțional.

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, anunță pe Facebook că astăzi sunt lansate procedurile de licitație pentru selectarea companiei care să implementeze proiectul privind taxarea electronică în transportul public din capitală, însă șeful adjunct al Direcției transport public și căi de comunicație, Lilian Copaci, îl contrazice, afirmând că în cadrul discuțiilor au apărut unele probleme, care urmează să fie înlăturate, ulterior fiind posibilă lansarea licitației. În 2010, Primăria Chișinău anunța că, cel târziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, pentru că vor achita costul călătoriei cu un card electronic.

Municipalitatea a dat startul lucrărilor de renovare a pasajului pietonal subteran din bulevardul Constantin Negruzzi, sectorul centru al capitalei. Lucrările, în valoare de circa un milion de lei, sunt executate de către Regia Exdrupo. Edilii orașului promit că pe parcursul anului vor fi reabilitate opt pasaje.

Amănunte pe IPN!