logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 25 octombrie 201


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-25-octombrie-201-7978_1044933.html

La cimitirul Eroilor români din Feștelița, Ștefan Vodă, au fost comemorați circa 330 de mii de militari români căzuți în lupte sau prizonierat, toți punând interesul patriei mai presus decât propria lor existență. La ceremonie, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a spus că ostașii români au luptat pentru a face România ceea ce este astăzi: un stat modern, ancorat în realitățile secolului XXI. „Suntem membri ai UE, NATO, suntem un stat care încearcă prin tot ceea ce face să promoveze stabilitatea și securitatea în zona sa de apartenență geografică. Lucrurile acestea nu ar fi fost posibile fără jertfa și sângele vărsat de ostașii noștri”, a menționat Daniel Ioniță.

Interesul cetățenilor pentru implicarea în viața publică și administrativă a comunităților locale este scăzut. Pe de altă parte, nici autoritățile publice locale nu stimulează participarea cetățenilor, cu toate că implicarea acestora îmbunătățește performanța și imaginea instituțiilor democratice. Concluziile se regăsesc într-un studiu prezentat de către Centrul CONTACT. Totodată, mai mult de jumătate din respondenți s-au declarat a fi foarte mulțumiți și mulțumiți de modul în care li s-a facilitat accesul la informațiile de interes public (58,9%). Păi, așa e între cumetri!

Dar nu e bai de cumetrie când vine Curtea de Conturi. Parlamentarii au audiat raportul privind administrarea banilor publici în perioada octombrie 2017 - septembrie 2018. În urma controalelor, Curtea a înaintat 1 211 recomandări, toate fiind discutate și acceptate de entitățile auditate. Pe lângă aceasta, CCRM a remis organelor de drept materialele privind 13 misiuni de audit cu suspiciuni de fraudă: au fost pornite două cauze penale, emise trei refuzuri în pornirea urmăririi penale, iar opt materiale se află în curs de examinare. Dar nimeni nu arată a fi deranjat.

Mult mai multă zarvă e pe frontul politic. Deputatul socialist Grigore Novac consideră că strategia pro-Moldova a Partidului Democrat mizează pe electoratul de pe centrul și stânga eșichierului politic. În opinia lui, aceasta este o greșeală. Iar președintele Mișcării „Voievod”, Nicolae Pascaru, spune că Partidul Democrat a privatizat tot terenul electoral. El este de mult timp la putere, cu ajutorul Procuraturii își rezolvă toate problemele. Nu pot să spun că în Moldova este democrație. Ne putem permite să spunem ceva, dar sunt raioane unde toți s-au convertit la PDM ca martorii lui Iehova”, spune.

Iar oponenții lor cred, nu mai puțin creștinește, că lucrurile merg strună. Deputatul democrat Eugen Nichiforciuc spune că este „important faptul ca Republica Moldova să-și mențină modelul pro-european de dezvoltare, pe care îl considerăm cea mai bună soluție pentru țară. Toate proiectele existente în țară trebuie să fie implementate, în primul rând, pentru cetățenii Republicii Moldova și efectele acestor politici trebuie să le simtă oamenii”.

Mai puțin cer albastru pentru judecătorii intrați în vizorul CNA. Unul dintre ei va sta 30 de zile, alții doi câte 20 de zile arest preventiv în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Ceilalți doi vor sta în arest la domiciliu pentru 30 de zile la fel ca și procurorul.

Fostul judecător la CtEDO, Stanislav Pavlovschi, se întreabă de ce anume aceste persoane au fost reținute și de ce acum? „De ce au mers la acest pas? Sunt mai multe variante – eu cred că una din aceste variante este că unii din acești judecători și-au creat impresia că, odată ce ei lucrează împreună cu guvernarea, lor li se permite orice. Probabil, ei au depășit o limită oarecare permisă lor în activitate”, spune Stanislav Pavlovschi.

Pentru că „show must go on!”, alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica. Solicitată de IPN, ofițerul de presă al Poliției capitalei, Svetlana Scripnic, a declarat că la fața locului au intervenit toate serviciile vizate, care efectuează verificări.

Se prefigurează o revoluție în organizarea alimentației elevilor: începând cu anul școlar 2019-2020, administrațiile instituțiilor de învățământ vor apela la servicii catering, fie vor aplica modelul combinatelor școlărești. O soluție ar fi și darea în chirie a cantinelor școlărești unor agenți economici specializați, care să presteze servicii de alimentare a copiilor.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, a spus joi, 25 octombrie, la o adunare organizată de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, că sistemul actual de organizare a alimentației elevilor necesită resuscitare.

Amănunte pe IPN!