logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 23 aprilie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-23-aprilie-2019-7978_1048405.html

Uniunea Europeană va continua cooperarea cu noul Guvern care va reieși din actualul proces politic, în baza cadrului existent – Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE. De asemenea, această cooperare urmează să se bazeze pe îndeplinirea acelor condiții care au fost comunicate Republicii Moldova în anii precedenți. Declarațiile aparțin șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, care a menționat într-un interviu pentru IPN (disponibil online) , că UE are așteptări de la partenerii din viitorul Guvern că aceștia vor face tot pentru a atinge progrese în implementarea Acordului de Asociere, prevederile căruia au menirea să facă viața cetățenilor din Moldova mai bună.

„Formarea unei majorități parlamentare care se bazează pe oameni vizați în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”, susține șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Oficialul UE consideră că frauda bancară care s-a întâmplat în Republica Moldova a provocat o daună extraordinar de mare pentru țară și ea va fi resimțită de fiecare cetățean, pentru că el va trebui să plătească pentru această fraudă. Potrivit ambasadorului, oameniI care au comis această crimă uriașă trebuie să fie pedepsiți. „Statul de drept și sistemul judiciar trebuie să lucreze în Republica Moldova, așa cum este obișnuit într-o țară europeană. Oamenii care sunt vinovați pentru această crimă trebuie să fie la pușcărie, trebuie să fie pedepsiți”, a declarat Peter Michalko.

Pentru reluarea asistenței financiare acordată Republicii Moldova, Uniunea Europeană așteaptă ca toate condițiile înaintate anterior să fie respectate. Aceste condiții țin de atingerea standardelor europene care stau la baza Acordului de Asociere semnat de UE și Republica Moldova, asociere politică și integrare economică. „Odată cu îndeplinirea acestor standarde, oamenii din Republica Moldova trebuie să se bucure de standarde și de statul de drept, dar și de economie, cu timpul și standarde în ceea ce privește nivelul de viață precum în Uniunea Europeană. Pentru că UE nu numai că a oferit acces la piața proprie, dar a oferit și bani, și metodologie ca firme din Moldova să ajungă la standarde care vor fi bine primite în piața UE”, a declarat ambasadorul UE.

Uniunea Europeană urmărește funcționarea tuturor organelor și instituțiilor de stat din Republica Moldova. Justiția trebuie să fie independentă, dar nu selectivă, iar instituțiile funcționale și independente. „Un exemplu în acest sens a fost adus cel al Comisiei Electorale Centrale. Au fost în trecut mai multe momente în care această independență a fost pusă la îndoială. Toți își amintesc situația de după alegerile din Chișinău din anul 2018, când chișinăuienii nu avut posibilitatea să aibă primarul pe care l-au ales”, a declarat Peter Michalko.

Cu titlu de răspuns la invitația lansată de Blocul ACUM, secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, menționează înt-o postare pe Facebook că Partidul Socialiștilor a stabilit clar și a anunțat public acele condiții de la care partidul este disponibil să înceapă negocierile privitor la crearea coaliției de guvernare și a unui guvern de coaliție funcțional format din reprezentanții ambelor părți. „Chemarea de astăzi a celor de la ACUM nu aduce claritate referitor la acceptare sau neacceptarea propunerilor noastre de a forma o coaliție funcțională”, susține Ion Ceban.

Igor Munteanu, deputat din partea Blocului Politic ACUM, a menționat în cadrul dezbaterilor publice dela IPN că una dintre problemele de bază cu care s-a ciocnit formațiunea imediat după validarea alegerilor, a fost faptul că Regulamentul Parlamentului este interpretat în mod abuziv de către o anumită parte a deputaților și a actorilor politici. Și aceasta cu scopul de a refuza dreptul la activitate legislativă pentru cei care au fost aleși.

În cadrul acelorași dezbateri, expertul Igor Boțan menționează că și Partidul Democrat trebuie invitat la discuții pentru ca cetățenii să vadă cum această formațiune, după situația creată, răspunde la întrebarea – cum de s-a ajuns la situația când cu PDM nimeni nu-și dorește să coopereze. „Ca cetățean, imediat după alegeri mi-am zis că este firesc să avem o coaliție între socialiști și democrați, pentru că ambele formațiuni sunt de centru-stânga – unii sunt social-democrați, alții sunt socialiști. Este o coincidență în proporție de 70% între programele socialiștilor și a democraților – aceeași politică pro-Moldova, politică externă echilibrată, Republica Moldova – punte între Est și Vest”, a notat Igor Boțan.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) califică drept „încercare de discreditare” decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care a fost somat să verse în bugetul de stat 76 de mii de lei. Formațiunea politică apreciază că CEC „aplică deliberat standarde duble”, menționând că CEC „a refuzat să someze Partidul Democrat să întoarcă la buget peste 47 de milioane de lei, după ce democrații au încălcat Regulamentul aprobat de CEC și au acceptat donații în numerar peste plafoanele maxime stabilite”.

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat vor primi gratuit glucometre, teste și lanțete pentru controlul maladiei. Seturile vor fi distribuite, pe parcursul lunii mai și iunie, la domiciliul beneficiarilor prin intermediul oficiilor poștale la care sunt deserviți. Pentru achiziționarea și distribuirea glucometrelor, testelor și lanțetelor, din bugetul de stat au fost alocate 25 de milioane de lei. circa 19 mii de pacienți, vor primi câte un glucometru cu dispozitiv de înțepare, 1200 de teste și 1200 de lanțete. Cei care se tratează cu antidiabetice orale (insulinoindependenți), circa 81 de mii de pacienți, vor primi câte un set care conține un glucometru cu dispozitiv de înțepare, 100 de teste și 100 de lanțete.

Amănunte pe IPN!