logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 22 noiembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-22-noiembrie-2018-7978_1045482.html

Republica Moldova și România au semnat joi, 22 noiembrie, la ședința comună a guvernelor, care s-a desfășurat la București, un șir de acorduri bilaterale în domenii precum ar fi turismul, educația, sănătatea. De asemenea, a fost semnată Declarația comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming.

În ziua de 1 decembrie, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri, convorbirile telefonice dintre Moldova și România vor fi taxate la tarife naționale. Pentru a nu rămâne la nivel de simboluri, Republica Moldova și România vor pregăti în perioada imediat următoare Tratatul în vederea eliminării tarifelor de roaming între cele două țări.

Premierul Pavel Filip susține că la Chișinău a devenit un adevărat trend să te declari pentru unire și multe partide își adjudecă acest deziderat, însă nu doar declarațiile tari asigură această apropiere, ci proiectele concrete. După ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și Românie, Pavel Filip a declarat că „Noi ne dorim o infrastructură integrată comună. Ne dorim ca această apropiere, această unire, dacă vreți, să se producă prin interconectarea infrastructurii pe diferite domenii. Să ne integrăm sistemele de transport, sisteme de comunicații electronice, sistemele de mediu. Să ne integrăm sistemele de securitate sau sistemele de educație și cultură”.

Cu toate acestea, din cele 23% de alegători eurounioniști, doar șase la sută reprezintă electori deciși, iar aceștia își vor da votul la următoarele parlamentare pentru mai multe formațiuni politice pro-românești existente în Republica Moldova. Acest lucru denotă că eurounioniștii nu își vor propulsa exponenții politici în următorul legislativ. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu.

Ar fi o iluzie să crezi și în resuscitarea  grabnică a „poveștii de succes”. În cadrul pregătirilor pentru ședința Comitetului de Asociere Republica Moldova-UE care urmează să se întrunească pe 29 noiembrie curent la Bruxelles, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că este important să se valorifice la maximum această ocazie pentru a informa instituțiile europene despre acțiunile întreprinse pentru realizarea angajamentelor asumate, în urma concluziilor operaționale adoptate la reuniunea Comitetului de Asociere de anul trecut. „Noi nu avem altă cale și alt obiectiv decât integrarea Republicii Moldova în UE”, a menționat premierul, citat într-un comunicat de presă remis de executiv.

În contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, România va acorda o atenție sporită Republicii Moldova în dialogul cu statele membre ale Uniunii Europene. Asigurarea vine din partea președintelui Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, care a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip la București.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în primă lectură Codul regulilor și procedurilor parlamentare, care reglementează modul de organizare și funcționare a Parlamentului, a raporturilor juridice dintre Parlament și alte autorități, stabilește statutul deputatului și a funcționarului parlamentar. Potrivit proiectului, jurământul depus de deputați va avea și o variantă fără formulă religioasă. Astfel, jurământul se va încheia cu fraza: „Așa să mă ajute Dumnezeu!” sau „Jur/făgăduiesc pe onoare și conștiință”Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a menționat că din jurământ ar trebui să nu lipsească făgăduința deputatului de a nu trece dintr-o fracțiune în alta, astfel îndreptățind încrederea care a primit-o din partea poporului.

Deputații vor să le fie pe plac și pensionarilor: pensiile stabilite până la 1 ianuarie 2019, al căror cuantum nu depășește minimul de existență, adică 1589 de lei, vor fi majorate cu 10%. Parlamentarii au votat joi, în două lecturi, proiectul de lege pentru susținerea financiară suplimentară, transmite IPN.

Potrivit autorilor, în urma modificărilor, pensiile pentru limită de vârstă vor crește în medie cu 115 lei, pensiile de dizabilitate se vor majora în medie cu 101 lei, iar în cazul pensiilor militarilor în termen și membrilor lor de familie majorarea va constitui 123 de lei.

Amănunte pe IPN!