logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 21 septembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-21-septembrie-2018-7978_1044258.html

Repoziționarea Partidului Democrat  se menține în atenția publicului. În viziunea participanților la emisiunea „Politica Nataliei Morari”, de la postul de televiziune TV8, PDM-ul și-a schimbat viziunea, pentru că este înfrânt pe câmpul european. În plus, această schimbare ar fi avut loc pentru că cetățenii și-ar fi pierdut încrederea în viziunea pro-europeană.

Deputatul socialist Adrian Lebedinschi susține că democrații au luat „mesajul nostru pentru ca să încerce să ne denigreze și să distrugă ideea de a integra Moldova, așa cum au distrus-o și pe cea cu integrarea europeană”. Iar vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, consideră că Pro-Moldova nu este nici o strategie, nici o tactică, este pur și simplu o lozincă banală, atât în cazul PSRM, cât și în cazul PDM.

Deoarece președintele a respins candidații PDM-ului la sănătate și agricultură, un grup de deputați democrați au mers încă o dată pe cărăruia deja cunoscută și au depus vineri, 21 septembrie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova în vederea exercitării atribuțiilor constituționale de numire a candidaților la funcția de miniștri propuși de prim-ministru, dat fiind refuzul repetat al șefului statului de a numi noii miniștri.

Oare, chiar va fi luată altă decizie decât cea de data trecută? Totodată, analistul politic Anatol Țăranu crede că suspendarea creează o imagine proastă pentru Republica Moldova. Procedura respectivă spune că legalitatea nu este respectată, legile nu sunt perfecte și nu sunt scrise în așa fel încât să nu lase nicio posibilitate pentru demnitari să ocolească normele legale. Comentatorul politic Roman Mihăeș consideră că procedura de suspendare temporară ridică suspiciuni asupra capacităților instituției prezidențiale de a fi în armonie cu întregul aparat de stat, iar juristul Pavel Midrigan este de părere că prea multe își asumă Curtea Constituțională. „Noi suntem într-o republică parlamentară și am delegat puterea Parlamentului, nu Curții Constituționale”, afirmă Pavel Midrigan.

Ce taine și intrigi mai sunt urzite sub bolțile politicului de pe Bâc? Bunăoară, expertul Ion Tăbârță presupune că fostul primar interimar și candidatul la funcția de ministru al sănătății, Silvia Radu, ar putea fie examinată în calitate de premier de compromis după următorul scrutin. În cazul unei coaliții Pro-Moldova, partidul de guvernământ va încerca să prezinte această candidatură ca fiind una neutră. Deocamdată însă e prematur să se vorbească despre anumite coaliții postelectorale.

Mihai Popșoi, vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, este de părere că în calitate de program minim există mari șanse ca Silvia Radu să candideze pe circumscripție uninominală, probabil la Chișinău. În ceea ce privește un oarecare program maxim, este verosimilă și ipoteza că Silvia Radu ar putea fi numită prim-ministru într-o eventuală coaliție PDM-PSRM

În cadrul unei ședințe comune a Guvernului cu reprezentanții administrațiilor publice locale din raionul Căușeni a fost menționată importanța stabilirii contactelor directe cu reprezentanții autorităților publice locale pentru soluționarea rapidă a problemelor din localități. Premierul Pavel Filip a spus că până la sfârșitul anului, urmează a fi elaborat un plan național de alimentare cu apă potabilă. Printre probleme se numără depozitarea deșeurilor, comercializarea producției agricole.

Experții IPN notează că oscilarea Republicii Moldova între Est și Vest se anunță a fi depășită. Cel puțin asta poate fi desprins din reperele pre-electorale ale celor mai influente formațiuni politice din țară – Partidul Democrat din Moldova (PDM), care controlează Guvernul, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care controlează Președinția. Repoziționarea pro-Moldova a PDM este convergentă cu poziționarea pro-Moldova a PSRM. De aceea, devine foarte verosimil că cele două formațiuni ar putea avea un proiect comun pro-Moldova.

Sigur, este foarte mare probabilitatea ca suprapunerea ambelor pendule în poziția pro-Moldova să însemne, de fapt, stoparea în acest proiect, adică, plasarea țării în Zona Gri, unde lucrurile sunt indefinite și incerte.

În încheiere, felicitări sportivei Anastasia Nichita, care a devenit în premieră campioană mondială printre tineret la lupte. Eleva antrenată de Tudor Cîrlan a obținut cinci victorii în Slovacia.

Amănunte pe IPN!