logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 21 mai 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-21-mai-2019-7978_1048816.html

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Documentar (FIFD) „Cronograf” vine cu 49 de filme. Astăzi, la Gala de deschidere de la 19.00 la cinematograful „Odeon”,va fi proiectat filmul „Free Solo”, care a luat în acest an premiul Oscar pentru cel mai bun documentar. Festivalul va începe în orele dimineții cu Cronograf Junior. La ora 09.00, la „Odeon”, va fi proiectat filmul „Telefonul copilului” (Germania), iar la ora 10.00  „Nat, aventurierul” (Olanda). Urmează „Un like pentru documentar”, de la 15.00. Costul biletului pentru o zi e de 70 de lei. Pentru toată durata Festivalului este de 250 de lei, iar pentru zilele 25-28 mai – 200 de lei.

Reprezentanții Blocului ACUM, care au convocat ieri „sesiunea specială” a Parlamentului, susțin că între Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Partidul Șor există o alianță nedeclarată. La sesiune s-au prezentat doar deputații ACUM. „Această majoritate funcționează împotriva cetățenilor Republicii Moldova, împotriva țării. Această majoritate a făcut nefuncțional un Parlament întreg, forumul suprem legislativ al țării, din toate punctele de vedere”, a declarat Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

După ce Blocul ACUM a anunțat ședința, Partidul Socialiștilor a emis un comunicat de presă în care declară propunerea de a organiza ședința Parlamentului ca fiind nefondată și care nu merită să fie luată în considerare.

Viața de tipul celei pe care o duc cetățenii din Uniunea Europeană nu poate să apară în Republica Moldova decât prin unire cu România și nu prin intrare în Uniunea Europeană, care nu se poate produce. Declarația aparține fostului președinte al României, Traian Băsescu care a spus că România a oferit o sută de milioane de euro pentru a renova școli și grădinițe, dar și pentru multe alte proiecte. A fost flexibilizat procesul de redobândire a cetățeniei române, iar astăzi aproape un milion de cetățeni români cu acte în regulă sunt aici în Republica Moldova. Potrivit lui, pe când România a reușit să fructifice oportunitățile oferite de UE, Republica Moldova a eșuat în privința atragerii de fonduri pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor ei.

Mai multe oseminte, care cel mai probabil ar fi umane, au fost depistate în Parcul Valea Morilor. Potrivit constatărilor preliminare, osemintele ar fi de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial. Conform examinărilor preliminare, oasele ar fi de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Moldova se numără printre țările cu o rată înaltă de aplicare a probațiunii, dar și de ispășire a pedepsei în penitenciare, alături de Republica Cehă, Rusia și Lituania, în timp ce Norvegia, Elveția, Finlanda, Islanda și Monaco arată rate scăzute de probațiune, dar și de plasare a persoanelor în penitenciare. Despre aceasta vorbesc datele sondajului anual SPACE II al Consiliului Europei. Totodată, documentul atestă că numărul europenilor aflați sub supravegherea serviciilor de probațiune, fiind supuși sancțiunilor și măsurilor comunitare (SMC): monitorizării electronice, serviciului în folosul comunității, arestului la domiciliu, tratamentelor, precum și numărul persoanelor care se află în semi-libertate sau eliberate condiționat este în creștere, în timp ce numărul persoanelor deținute în penitenciare scade.

Din momentul punerii în aplicare a DCFTA, configurația comerțului extern al Republicii Moldova s-a schimbat, Uniunea Europeană devenind principalul partener comercial al țării, cu o pondere de 70% în cazul exporturilor și 50% în cazul importurilor. Cifrele au fost invocate la întrevederea ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei întâlniri cu Cecilia Malmström, comisarul Uniunii Europene pentru comerț. Potrivit ministrului, datorită UE s-a reușit crearea multiplelor oportunități pentru dezvoltarea economică și durabilă a Republicii Moldova. „Vom continua să muncim și în continuare în această direcție și să respectăm angajamentele”, a declarat Chiril Gaburici.

Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii este cel mai important sector al economiei din Republica Moldova.Făcând totalul activității de 12 ani, ODIMM constată că peste 120 de mii de persoane din țară și care muncesc peste hotare au beneficiat de proiectele promovate de organizație. Sub formă de granturi au fost oferiți peste 400 de milioane de lei, ceea ce a generat peste un miliard de lei investiții cumulative în economie și a asigurat peste șase mii de locuri de muncă.

Din 10 iunie, pe toată perioada sezonului estival, va funcíona un canal de comunicare electronică a agențiilor de turism cu autoritățile de frontieră. Odată ajunși la trecerea peste hotar, pe turiști îi va aștepta deja un vameș și un polițist de frontieră pentru verificarea actelor și a bagajelor. În caz de aglomerație, va fi rezervat și un coridor. Timpul de procesare a datelor și de verificare nu va depăși 30 de minute.

Amănunte pe IPN!