Generația de copii, care la toamnă va merge în clasa întâi, se va bucura de o abordare nouă a predării, care nu se va limita doar la statul în bancă. Tot la 1 septembrie, pentru clasele întâi și a doua vor fi distribuite generații noi de manuale, inclusiv abecedarul va fi într-un alt format, în unul interactiv. Despre aceasta au fost informați părinții participanți la Forumul „Hai cu noi în clasa I, dragi părinți și scumpi copii!”, organizat de Direcția generală educație, cultură, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău.
Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, susține că formațiunea pe care o reprezintă nu va participa la construcția unui bloc unionist nou pentru că „unificarea partidelor de dreapta sau unioniste este o lozincă falsă și un scop fals fiindcă scopul nostru este Unirea cu România, dar nu unirea partidelor unioniste”. Anatol Șalaru s-a referit la blocul, anunțat recent, care este format din trei partide politice și trei organizații din societatea civilă. „Toate partidele care alcătuiesc acest bloc, luate împreună, nu au luat mai mult de 1% în alegeri. Unirea cu România nu este un act pe care stabilim că va avea loc pe data cutare, este un proces îndelungat. Acest proces nu poate fi făcut de niște partide care nu sunt recunoscute în România și care nu reprezintă nimic pentru România”, a afirmat liderul PUN.
Mihai Ghimpu, președintele de onoare al Partidului Liberal, consideră că Partidul Socialiștilor va accepta o alianță cu Partidul Democrat sau cu blocul ACUM, dacă acestea din urmă îi vor accepta unele puncte-cheie din programul său partinic, care este unul pro-rus. Declarația a fost făcută la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.
Congresul Autorităților Publice Locale din Moldova (CALM) precizează că în Rezoluția Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, din 4 aprilie, privind situația democrației locale din Republica Moldova s-a constatat că „contextul politic pentru exercitarea funcțiilor de primar este afectat negativ de o practică intensă de utilizare a urmăririi penale împotriva primarilor și a altor reprezentanți la nivel local”. În rezoluție se mai spune că „unele dintre aceste acuzații penale par a fi aduse pentru motive nerezonabile sau nesemnificative, care uneori sunt legate de lipsa resurselor la autoritățile locale pentru a-și îndeplini competențele”.
La ora actuală, potrivit lui Vlad Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice , „judecătorii de instrucție autorizează aproape nouă din zece demersuri ale procurorilor” privind arestarea preventivă. În 2018, potrivit datelor oficiale, rata demersurilor de arestare acceptate de judecătorii de instrucție a fost cea mai mare înregistrată vreodată – 88,4%. De ce acest lucru se întâmplă? S-a constatat, cel puțin de către Comisia Internațională a Juriștilor, că în Justiția din Republica Moldova predomină frica. Această frică le impune judecătorilor, implicit, să adopte hotărâri care cred ei că sunt convenabile guvernării”, a comentat Vlad Gribincea.
Organizația Internațională a Muncii (OIM) a lansat, în premieră pentru Republica Moldova, un proiect de Parteneriat Local de Ocupare, în orașul Cahul „Parteneriatul Local de Ocupare prevede crearea și formalizarea a peste 260 de locuri de muncă și lansarea a 106 afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit. Aproximativ 670 de persoane din raionul Cahul, inclusiv persoanele cu risc de excluziune socială, vor beneficia direct de oportunitățile oferite de proiect și aproximativ 1000 de persoane din comunitate vor deveni beneficiari indirecți”, a comunicat Violeta Vrabie, coordonatoarea proiectului OIM „Promovarea ocupării tinerilor”.
Solicitat de IPN, Radu Musteață, șef de direcție la ANSA, a declarat că, deocamdată, niciuna din cele 30 de probe preluate pentru verificări nu au prezentat neconformități. Chiar și așa, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită locului de unde procură aceste produse și opteze pentru unitățile autorizate, supravegheate de ANSA.
Deputații Partidului Democrat anunță că își vor dona salariile pe care le-au primit de la Parlament pentru luna martie. „Fiecare dintre deputații PDM va alege o cauză socială către care își va redirecționa veniturile. Sperăm, în continuare, în deblocarea cât mai grabnică a situației politice, astfel încât să putem lucra în beneficiul celor care ne-au trimis în Parlament, plătitorii de facto ai acestor salarii”, a scris Pavel Filip pe Facebook.
Primii cinci operatori autorizați vor efectua curse spre Italia cu autocarul, din Gara Auto Centru, municipiul Chișinău.Cursele urmează să fie lansate în maximum două săptămâni. Alți transportatori, cererile cărora sunt în proces de examinare, își propun să efectueze curse de la Bălți, Briceni și alte orașe. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru,a mai spus că se vor face verificări minuțioase pentru a combate transportul ilegal.
Amănunte pe IPN!