Castraveții, roșiile și ridichea, comercializate în unitățile de comerț autorizate, nu conțin nitrați peste normă și nici reziduuri de pesticide. Cel puțin aceasta arată verificările efectuate de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor odată cu apariția acestor produse pe piață.
Solicitat de IPN, Radu Musteață, șef de direcție la ANSA, a declarat că, deocamdată, niciuna din cele 30 de probe preluate pentru verificări nu au prezentat neconformități. Chiar și așa, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită locului de unde procură aceste produse și opteze pentru unitățile autorizate, supravegheate de ANSA.
În conformitate cu Programul de monitorizare a reziduurilor de pesticide și nitrați în produse alimentare de origine vegetală pentru anul 2019, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor urmează să preleve 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați.
Radu Mustață a menționat că în vizorul inspectorilor sunt producătorii sau importatorii care comercializează cantități mai mari, pentru că în aceste condiții, în cazul unor neconformități, și riscurile sunt mai mari pentru consumatori. De asemenea, în vizor rămân și producătorii sau comercianții care au admis încălcări în anii precedenți.
Dacă depistează anumite încălcări, consumatorii sunt îndemnați să contacteze la linia fierbinte ANSA, la numărul: 0 800 800 33.