logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 14 septembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-14-septembrie-2018-7978_1044130.html

Invalidarea alegerilor locale în municipiul Chișinău a fost împotriva tradiției și practicii din Republica Moldova, a experienței europene, a spus la ProTV Chișinău Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău.

„Toate instrumentele legislative și administrative sunt în mâinile autorităților moldovenești și trebuie să fie folosite toate posibilitățile ca să fie respectată voința poporului din alegeri”, a specificat ambasadorul UE. Potrivit lui,  în RM s-a stabilizat economia, a progresat comerțul, inclusiv prin sporirea exporturilor către UE. Însă, stagnează justiția și nu sunt trași la răspundere cei care se fac vinovați de furtul miliardului.

În perspectiva alegerilor din 2019, șeful Delegației UE la Chișinău spune că Bruxellesul va fi atent la ceea ce se întâmplă în ajunul și în timpul campaniei electorale, în ziua de vot și după scrutin.

Andrei Năstase s-a folosit imediat de mingea ridicată la plasă și a declarat că liderul PDM urmărește excluderea PAS și PPDA din competiție pentru că înțelege că există niște riscuri majore care au fost demonstrate în cadrul campaniei electorale pentru Primăria capitalei. Și președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în timp ce sondajele nu găsesc PL-ului loc în legislativ, promite în mod optimist coalizarea partidului său în Parlament cu formațiunile care vor vota pentru unirea Republicii Moldova cu România. Iar Tudor Deliu, noul președinte al PLDM, a promis „un cuvânt mare” din partea formațiunii în viitoarele alegeri parlamentare.

Nu numai europenii, adică toți noi, dar și China crede cu sinceritate că Moldova va obține mari succese în parcursul său de dezvoltare economică și socială. Declarația aparține ambasadorului Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, făcută cu ocazia aniversării a 40-a a începerii perioadei de reformă și deschidere și cu ocazia a cinci ani de la începerea inițiativei „O centură, un drum”. În ultimii ani colaborarea cu Moldova în diverse domenii demonstrează rezultate pozitive. Astfel, în 2017volumul comerțului dintre cele două state a ajuns la 524 de milioane de dolari SUA, crescând cu 30%.Volumul vinului exportat din Moldova în China constituie 12%. De asemenea, proiectele de colaborare dintre cele două părți evoluează cu succes.

Apropo, camerele de monitorizare a traficului rutier fac parte din cooperarea moldo-chineză. Conform Inspectoratul Național de Patrulare, doar timp de șase luni ale anului curent au fost documentate puțin peste 167 de mii de contravenții din domeniul circulației rutiere. Cele mai multe încălcări fixate, 82 de mii, țin de depășirea limitei de viteză, iar nivelul de achitare a amenzilor este de 87,58%.

La 80 de ani împliniți, compozitorul Eugen Doga este mai creativ ca cei tineri - a susținut vineri, 14 septembrie, un recital de pian chiar pe peronul gării din capitală. „Locul pentru un asemenea recital a fost ales perfect. Gara este o poartă spre lume. Mă bucur că am ocazia să mă aflu aici”, a menționat Eugen Doga, spunând că nu a mai cântat niciodată într-o gară. Maestrul a dăruit companiei Calea Ferată a Moldovei  dreptul de a-i utiliza melodiile în gările și trenurile din țară, obținând, în semn de recunoștință, posibilitatea de a circula gratuit cu trenul pe oricare dintre cursele CFM.

Amănunte pe IPN!